Na Rovah bodo ta vikend praznovali 60 let prostovoljnega gasilstva

Letos na Rovah obeležujejo šestdeset let prostovoljnega gasilstva. Kot se za okroglo obletnico spodobi, jo bodo ta konec tedna na primeren način tudi proslavili. Vrhunec praznovanja bo nedeljska parada in slovesnost ter prevzem novega gasilskega vozila GVV-1, ki so ga v garažo njihovega gasilskega doma parkirali pred dobrim mesecem dni. Seveda bodo praznovanje obogatili še z veliko gasilsko veselico z ansamblom Saše Avsenika.

Začetki prostovoljnega gasilstva na Rovah segajo v leto 1954. Tega leta se je ustanovnega sestanka udeležilo 20 mož in fantov iz Rov in okoliških krajev. Iniciativni odbor, izvoljen na tem sestanku, je sestavljalo 10 ustanovnih članov: Karl Rode-Pirc – predsednik, Ignac Vodnik – tajnik, Jože Novak, Franc Sušnik, Viktor Andrejka, Štefan Kosmatin, Ignac Jeretina, Pavle Vrenjak, Franc Šarc in Franc Zabavnik. Ob ustanovitvi društva pa je iniciativni odbor štel kar 113 članov – 45 aktivnih in 68 podpornih. Ustanovni občni zbor društva so člani iniciativnega odbora organizirali 25. aprila 1954 v prosvetni dvorani na Rovah. Še istega leta so rovski gasilci izvedli sektorsko vajo na Rovah (od Rovščice proti cerkvi), prvo gasilsko veselico in 26. septembra tudi vinsko trgatev.

Društvo deluje na požarno – varstvenem območju KS Rova, ki zajema vasi Rova, Kolovec, Žiče, Dolenje, Zagorica in Jasen. Poleg delovanja na svojem področju je vključeno v Požarni sektor Radomlje, skupaj s PGD Radomlje in PGD Homec v Gasilski zvezi Domžale.

Društvo vseh 60 let delovanja s svojimi aktivnostmi združuje krajane vseh generacij in predstavlja pomemben steber dogajanja na Rovah. Članice in člani društva se redno izobražujejo v gasilstvu in preventivi ter zelo aktivno sodelujejo tudi na gasilskih tekmovanjih, kjer njihove ekipe (od najmlajših do najstarejših) vedno posegajo po najvišjih mestih.

Praznovanje ob 60-letnici PGD Rova

  • S praznovanjem bodo rovski gasilci začeli v četrtek, 3. julija 2014, ob 19. uri v prostorih gasilskega doma na Rovah, kjer bo potekala slavnostna seja ob 60-letnici PGD Rova.
  • V petek, 4. julija 2014, ob 20. uri bo v cerkvi sv. Katarine Aleksandrijske na Rovah potekala sveta maša v spomin na pokojne člane PGD Rova.
  • V soboto, 5. julija 2014, ob 17. uri bo potekala velika zaščitno-reševalna vaja na poslovni objekt na Rovah.
  • Vrhunec praznovanja bo v nedeljo, 6. julija 2014. Ob 16. uri z gasilsko parado in slovesnostjo ter prevzemom novega gasilskega vozila z vodo GVV-1. Po končani slovesnosti pa se bo na dvorišču gostilne Pirc začela še velika gasilska veselica z ansamblom Saše Avsenika.

Rovski gasilci vas vabijo, da se jim pridružite na praznovanju njihove okrogle obletnice!

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Luka Novak
Tagi