Na dogodku Lipicanci na Univerzi tudi najzahtevnejša »šola nad zemljo«

Ob zaključku študijskega leta, bodo v petek, 16. junija 2017, v okviru Pedagoško raziskovalnega centra za konjerejo Krumperk, organizirali že 6. tradicionalno prireditev »Lipicanci na Univerzi«. Prireditev se bo začela ob 19.30 in bo namenjena promociji, predstavitvi pomena lipicanskega konja za Slovenijo. Z novim znanjem, prek Zgodbe o lipicancu želijo spodbuditi in navdušiti čim več mladih, do bodo znali ceniti in ohranjati lipicanskega konja. Prireditev bo posebej atraktivna, saj bodo predstavniki Kobilarne Lipica izvedli najzahtevnejše elemente imenovane »šola nad zemljo«. Zaključek prireditve bo tradicionalno potekalo v mraku, ko bo prireditveni prostor osvetljen z baklami.

Na prireditvi se bo predstavilo preko 30 konjev in 50 nastopajočih. Po pozdravnem nagovoru, bo sledil pester jahalno kulturni program. Z atraktivnimi nastopi se bodo predstavili: študentje, ki so tekom leta pridno trenirali in se urili v veščinah jahanja; promocijska skupina jahačev Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani; mala šola jahanja s 'pipicanci'; konjeniška enota slovenske policije in Kobilarna Lipica z najzahtevnejšim elementom »polo nad zemljo«.

S prireditvijo želimo javnosti predstaviti tudi delovanje Pedagoško raziskovalnega centra za konjerejo Krumperk, ki ni usmerjen le v vzrejo lipicanskih konj in jahalne programe, ampak predvsem na raziskave in delo, ki ga študentke in študentje opravljajo v centru in ki ga deloma predstavimo tudi na sami prireditvi skozi zgodbo o Lipicancih. Uspešno sodelujejo z Univerzo v Ljubljani, saj v centru za vse fakultete izvajajo predmet športne vzgoje »Jahanje«, posebej pa sodelujejo še z Veterinarsko fakulteto, Fakulteto za šport in Pedagoško fakulteto. Študentke in študentje omenjenih fakultet opravljajo v centru obvezne vaje oziroma svoje raziskovalno delo. Zelo uspešno je bila zadnja raziskava skupine študentk iz Pedagoške fakultete, ki so v praksi preverile terapije s konji za otroke z avtizmom.

Dogodek bo potekal ob vsakem vremenu. Osrednja prireditev »Lipicanci na Univerzi« je del dogodkov ob 70 letnici Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani in potekala pod častnim pokroviteljstvom predsednika republike, Boruta Pahorja. Dogodek s pomočjo pri promociji in organizaciji podpira tudi Občina Domžale. 

Avtor: Tina Drolc; Foto: Primož Hieng
Komentarji uporabnikov
Tagi