maPZS – prikaz različnih poti na enem mestu

Aplikacija Planinske zveze Slovenije se po parih letih od izida uspešno ukvarja s skoraj nemogočim. Z obvladovanjem vseh poti v Sloveniji in naši bližini. V aplikaciji maPZS so prikazane vse markirane planinske poti, številčne turističnih poti, obhodnice, daljinske poti, nemarkirane poti ali pa samo steze. Dobro uhojene steze in tiste komaj vidne. Označene so tudi vse trenutne zapore poti, kar aplikacijo naredi za skoraj obvezen pripomoček. Za lažje rokovanje z aplikacijo, v Planinskem društvu Domžale načrtujejo enourni predstavitveni seminar.

Celotno infrastrukturo planinskih poti vzdržujejo planinska društva, pomagajo pa jim tudi uporabniki, ki posredujejo svoja opažanja o poteh, napakah, podorih, ali o drugačnem stanju od navedenega. Informacije se zbirajo, pregledajo ter preverijo. V kolikor je potrebno, se tudi ažurirajo na karti.

Izlet lahko načrtujete na računalniku, na razpolago pa ga imate v telefonu in si tako pomagate med potjo. Če se odpravljate na območja brez signala, si lahko zemljevid in podatke o izletu že vnaprej naložite v telefon. Na razpolago bodo tudi takrat, ko prenos podatkov morebiti ne bo mogoč. Aplikacija maPZS deluje na vseh osebnih računalnikih z najpogostejšimi brskalniki in na pametnih telefonih z operacijskim sistemom Android ali iOS.

Ogled poti je trenutno mogoč na treh različnih podlagah: topografska podlaga, ortofoto podlaga in OpenStreetMap podlaga.

Aplikacija maPZS deluje hitro, enostavno in preprosto tudi brez kakršnih koli dodatnih nastavitev, izbir in odločitev. Povsem zadošča, da svoj brskalnik usmerite na https://mapzs.pzs.si

Navkljub vsem novodobnim in še tako super dodelanim in izdelanim pripomočkom, se je na terenu vedno potrebno odločati razumno glede na trenutne razmere in pa stanje poti. Nobena aplikacija tega ne more nadomestiti, zato naj vam bo maPZS pripomoček za načrtovanje, v podporo na izletu in v pomoč pri odločanju, za kaj več pa se zanašajte nase, na svoje znanje in izkušnje.

Planinsko društvo Domžale za lažjo uporabo aplikacije načrtuje enourni predstavitveni seminar na sedežu društva, zato lepo vabljeni k udeležbi. Prijava na seminar je mogoča do konca januarja po elektronski pošti na: pd.domzale@gmail.com

Srečno v gorah!

Petra Petravič; Foto: Planinsko društvo Domžale/canva.com

 

Tagi