Luč miru iz Betlehema letos z geslom: “Človek, ne jezi se”

Skavti bodo tudi letos po Sloveniji delili Luč miru iz Betlehema. Letošnja poslanica z geslom “Človek, ne jezi se” nas opominja, da je sočlovek naše največje bogastvo.

“Stanje v Sloveniji se v zadnjem času precej zaostruje, družbena klima je slaba, narod razdeljen. Naši pogovori so trdi, včasih osorni. Besede boleče”, so zapisali organizatorji akcije Luč miru iz Betlehema na svoji Facebook strani.

Letošnja akcija nas vabi, da ponovno najdemo lepe besede, obudimo vljudnost in spoštovanje med nami. Tako se namreč gradi mir, ki ga oznanja in prinaša božični dogodek, prihod Božjega Sina na svet. Tako se prižiga luči, ki jih človek človeku ne more dati drugače, kakor da ta luč postane on sam.

Zato bodi vljuden, spoštljiv, govori lepo in “človek, ne jezi se”.

Sprejem plamena v župniji Domžale bo v petek, 17. decembra 2021, pri slovesni večerni sveti maši. Po njej bo mogoče dobiti tudi sveče, da boste lahko luč ponesli domov. V dneh po 18. decembru 2021 bo plamen (in sveče) na voljo tudi v drugih župnijah, kot vsako leto do sedaj, in sicer: Dob, Ihan, Krašnja, Blagovica, Šentožbolt, Češnjice in Šentjakob.

V letošnjem letu bodo skavti S POMOČJO ZBRANIH SREDSTEV akcije Luč miru iz Betlehema PODPRLI DVA PROJEKTA na ravni (skavtskega) delovanja v Sloveniji:

SKAVTSKA HIŠA

Gradnja skavtske hiše je projekt, ki so si ga v Združenju slovenskih katoliških skavtinj in skavtov zadali pred tremi leti z namenom, da bi rešili njihovo prostorsko stisko. Tako bi Združenju omogočili, da bi še naprej nemoteno delovalo, vsem skavtinjam in skavtom pa ponudili prostor v Ljubljani, kjer bi se lahko neovirano srečevali: “Skavti smo neprofitna organizacija, zato niso kreditno sposobni, gradnja hiše kot take pa tako predstavlja precejšen finančni zalogaj. Odločili smo se, da letos del dobrodelnega namena akcije Luč miru iz Betlehema namenimo otrokom in mladim prihodnjih generacij v Sloveniji, ki nujno potrebujejo prostor, kjer se bo zanje načrtovala vzgoja in skavtske aktivnosti. Luč miru iz Betlehema je tako priložnost, da izrečemo prošnjo za majhen prispevek.“

SKLAD SVETE LUCIJE

V letu 2020 so ustanovili dobrodelni sklad sv. Lucije, ki je v osnovi namenjen pomoči ob zdravstvenih težavah in stiskah njihovih članov. “Ker se nam zdi, da se v teh časih med otroci in mladimi v Sloveniji nasploh kaže še toliko večja potreba po pomoči na področju duševnega zdravja, smo sklenili, da sredstva, namenjena skladu sv. Lucije, letos namenimo pomoči in zdravljenju otrok (nečlanov), ki se bojujejo z zasvojenostjo s tehnologijo. Del zbranih sredstev bomo zato podelili Centru za pomoč pri prekomerni rabi interneta – LOGOUT,” so še na Facebook strani zapisali organizatorji akcije Luč miru iz Betlehema.

Miha Ulčar; Foto, video: Slovenski skavti

Tagi