Lekarna Bistrica: Program aktivnosti od 20. do 25. maja 2024

Prihodnji teden je v Lekarni Bistrica namenjen meritvam krvnega tlaka, glukoze in holesterola v krvi ter ultrazvočnemu merjenju gostote kosti. Oba dogodka potekata v prostorih Lekarne Bistrica v Mercator centru Domžale.

Zaradi velikega zanimanja se je potrebno na meritve predhodno naročiti na številko 08 205 48 58 ali osebno v lekarni.

Program aktivnosti v Lekarni Bistrica – od 20. do 25. maja 2024

  • Ponedeljek, 20. maj 2024

10.00 – 12.00: MERJENJE KRVNEGA TLAKA, GLUKOZE IN HOLESTEROLA V KRVI – Center za krepitev zdravja, ZD Domžale

  • Sobota, 25. maj 2024

9.30 – 12.00: ULTRAZVOČNO MERJENJE KOSTNE GOSTOTE (Meritev je plačljiva in stane 6 eur na osebo) – Zveza društev bolnikov z osteoporozo

Zakaj so pomembne redne meritve in kaj lahko z njimi preprečujemo?

Glavni vir energije za naše celice je sladkor (glukoza), ki ga za nemoteno delovanje potrebujejo tudi naši možgani.

Glukoza, znana tudi kot sladkor, predstavlja osrednji vir energije za naše celice, zlasti za delovanje naših možganov. Po zaužitju hrane se sladkor razgradi in potuje po krvnem obtoku do celic, kjer se uporablja za pridobivanje energije. Za uravnavanje ravni sladkorja je ključen hormon imenovan inzulin, ki ga izloča trebušna slinavka. Inzulin spodbuja celice, da absorbirajo in porabijo povišane količine sladkorja v krvi. Nasprotno pa deluje hormon glukagon, ki povečuje raven sladkorja v krvi, ko je potrebno več energije. Pomanjkanje ali presežek sladkorja v krvi lahko povzroči različne težave, kot so omotica, slabost, utrujenost, v najhujšem primeru pa lahko vodi v razvoj sladkorne bolezni.

Raven sladkorja in holesterola v krvi sta tesno povezana. Preprosti ogljikovi hidrati in prehrana, ki vsebuje veliko sladkorja, lahko povzročijo povečanje ravni holesterola v krvi. Visoka raven krvnega sladkorja lahko ovira delovanje “dobrega” holesterola in preprečuje, da bi ta učinkovito opravljal svojo funkcijo.

Holesterol je ključna snov za celice in hormonsko delovanje telesa. Pogosto se razlikujemo med “dobrim” in “slabim” holesterolom. Dobri holesterol, znan tudi kot HDL, prenaša holesterol iz arterij in celic nazaj v jetra, kjer se izloči preko žolča. Nasprotno pa slab holesterol, znan kot LDL, prenaša holesterol k celicam in arterijam. Prekomerni LDL lahko privede do zoženja žil in razvoja ateroskleroze, kar poslabša pretok krvi in poveča tveganje za srčni napad. Pomanjkanje LDL pa se lahko kaže v obliki depresije, agresije, izgube spomina in lahko poveča tveganje za različne bolezni, vključno z rakom.

Zato je izrednega pomena, da redno opravljate meritve in s tem pravočasno zmanjšate tveganje za bolezni. Strokovno osebje vam bo predstavilo rezultate meritev in vas po potrebi usmerilo v nadaljnjo obravnavo.

Ultrazvočno merjenje gostote kosti pokaže morebitne ogroženosti za osteoporozo. To je sistemska bolezen kosti, ki se pojavi brez očitnih znakov. Kostna gostota se zmanjšuje, prav tako se polagoma spreminja tudi struktura kostnine. Vse to pomembno vpliva na trdnost kosti in odpornost na vsakdanje obremenitve. Meritev je plačljiva in sicer 6 eur na meritev/osebo, opravljali jo bodo predstavniki Zveze društev bolnikov z osteoporozo.

Avtor: Karin Božič Zupančič; Foto: Lekarna Bistrica

Tagi