Lekarna Bistrica: Merjenje glukoze in holesterola v krvi

Redno merjenje glukoze in holesterola v krvi je pomembno za ohranjanje zdravja in za preprečevanje morebitnih bolezenskih stanj. Zato bodo v Lekarni Bistrica ponovno merili višino glukoze in holesterola v krvi.

Na meritev se je potrebno predhodno naročiti, saj je število prostih mest omejeno. To lahko storite osebno v Lekarni Bistrica ali preko telefona 08 205 48 58.

Ponedeljek, 25. marec 2024

10.00-12.00 MERJENJE GLUKOZE IN HOLESTEROLA V KRVI
Center za krepitev zdravja ZD Domžale

Čemu so meritve namenjene in kaj lahko z njimi preprečujemo?

SLADKOR (glukoza) je glavni vir energije za naše celice. Za svoje nemoteno delovanje ga potrebujejo predvsem naši možgani. Po zaužitju hrane se sladkor razgradi in se po krvnem obtoku prenaša do celic, ki ga uporabijo za energijo. Za pravilno uravnavanje je zadolžen inzulin (hormon), ki se izloča v trebušni slinavki in spodbuja celice, da porablja povišan krvni sladkor. Nasprotno vpliva glukagon (hormon), ki povečuje raven sladkorja v krvi, ko je potrebno več energije. Presežki ali primanjkljaji sladkorja v krvi povzročajo omotico, slabost, utrujenost, v skrajnem primeru vodi v sladkorno bolezen.

Sladkor in holesterol v krvi sta precej soodvisna. Preprosti ogljikovi hidrati in prehrana, bogata s sladkorjem, dvigujeta raven holesterola v krvi. Visok krvni sladkor tako preprečuje “dobremu holesterolu”, da opravlja svojo funkcijo.

HOLESTEROL je nujno potrebna snov za izgradnjo celic in hormonov. Velikokrat je govora o “dobrem” in o “slabem holesterolu”. Dober holesterol (HDL) odnaša holesterol iz arterij in celic proti jetrom, kjer se izloči skozi žolč. Slab holesterol (LDL) deluje ravno obratno in prinaša holesterol k celicam in proti arterijam. Njegovi presežki lahko povzročijo zoženje žil in v nadaljevanju arterosklerozo, pretok krvi je slabši, povečuje se tveganje za srčni napad. Njegovi primanjkljaji se lahko odražajo v obliki depresije, agresije ali izgube spomina, obstajajo tudi tveganja za razvoj različnih bolezni, tudi raka.

Zato je izrednega pomena, da spremljate raven holesterola in sladkorja v krvi, da lahko pravočasno zmanjšate tveganje za bolezni. Meritve v Lekarni Bistrica bo izvajal Center za krepitev zdravja ZD Domžale. Strokovno osebje vam bo predstavilo rezultate meritev in vas po potrebi usmerilo v nadaljnjo obravnavo.

Zaradi velikega zanimanja se je potrebno predhodno naročiti na številko 08 205 48 58 ali osebno v lekarni.

 

Avtor: Saša Obersnu; Foto: Lekarna Bistrica

Tagi