Konopljo v zakon!

Slovenski konopljin Socialni klub (SKSK), je v ponedeljek, 14. oktobra 2013, začel z zbiranjem podpisov volivcev za vložitev predloga za začetek zakonodajnega postopka za predloge zakona o konoplji, zakona o samozdravljenju in zakona o osnovnem bivanju. Predlagatelji morajo na posebnem obrazcu do 12. decembra 2013 zbrati 5.000 podpisov za vsakega od treh predlogov zakona.

Kot pravijo predlagatelji, bo predlog zakona o konoplji, uskladil slovensko zakonodajo z mednarodnimi konvencijami in resolucijami, ki jih je podpisala Slovenija oziroma pred osamosvojitvijo Jugoslavija. Predlog zakona o samozdravljenju, ureja pravico do odločanja o lastnem telesu in načinu ohranjanja svojega imunskega sistema ter hkrati pravico do gojenja rastlin v te namene. Predlog zakona o osnovnem bivanju, ureja pravico do brezplačnega najema neobdelanih državnih kmetijskih zemljišč za ekološko uporabo za lastne potrebe (in za zamenjavo zemljišč z drugimi pridelovalci) ter daje tudi pravico do vračanja dolgov javnim podjetjem s prostovoljnim delom.

Na kratko o predlogih:

Predlog zakona o konoplji:
Konoplja je ena izmed najstarejših kulturnih rastlin, saj so jo uporabljali že v kameni dobi. Bila je ena izmed prvih rastlin, iz katerih so bile narejene obleke. Zaradi močnih vlaken in hitre rasti so jo uporabljali za vse vrste blaga. Za čarobno in zdravilno rastlino je konoplja veljala tudi pri Slovencih, saj jo ljudska izročila omenjajo kot rastlino, ki nosi Kristusovo znamenje monštrance.

V današnjih časih sta postali nedvomno jasni tudi predvsem dve dejstvi glede uporabe konoplje, in sicer:
1- uporaba konoplje ne povzroča telesne zasvojenosti in
2- uporaba konoplje ne pozna zdravju škodljivega pre-doziranja (kar seveda ne more veljati, v kolikor se uživanje konoplje kombinira z uživanjem večjih količin snovi, ki so zdravju nevarne ali celo smrtno nevarne).

Poleg tega je danes zanesljivo ugotovljeno, da konoplja zdravi ravno konvencionalno neozdravljive, degenerativne bolezni, ki so: rak, tumor, tromboza, Parkinsonova in Alzheimerjeva bolezen ipd., se pravi bolezni, povezane z degeneracijo in staranjem celic, zdravi pa tudi depresijo in migreno, lajša bolečine ob porodih, pri levkemiji itd.
Ugotovljeno je bilo, da je vzrok v regenerativnih lastnostih konopljenih učinkovin. Učinkovine konoplje so edine na svetu, za katere so znanstveniki ugotovili, da regenerirajo nevrone, se pravi možganske celice.

Več: Predlog zakona o konoplji

Predlog zakona o samozdravljenju
Na medicinski fakulteti v Mariboru je bila leta 2009 objavljena študija z naslovom »Razširjenost samozdravljenja v slovenski populacij«(Smogavec, Softič). V uvodu piše: »Samozdravljenje ima svoje korenine že na samem začetku civilizacije, ko so ljudje premagovali različne zdravstvene težave z uporabo domačih zdravil. Že od prazgodovine naprej si je človek v primeru bolezni poskušal pomagati sam, z uporabo sredstev, za katere je verjel, da mu bodo pomagala do zdravja. Tako je človek že mnogo pred razvojem sodobne medicine kot metodo za ponovno vzpostavljanje zdravja uporabljal samozdravljenje, pri čemer je, podobno kot danes, upošteval nasvete tistih, ki so imeli na tem področju več izkušenj in znanja kot on sam.

Bolnik je sam odgovoren za svoje zdravljenje. Pri samozdravljenju je bistvenega pomena dejstvo, da odgovornost za potek zdravljenja nosi bolnik sam in ne več zdravnik. Samozdravljenje pomeni tudi uporabo zdravil za samozdravljenje na osnovi lastnega znanja, izkušenj in tudi po nasvetu strokovnjaka.

(Povzeto po: Smogavec, Softič: Razširjenost samozdravljenja v slovenski populaciji, Medicinska fakulteta Maribor 2009)

Več: Predlog zakona o samozdravljenju

Predlog zakona o osnovnem bivanju:
Zaradi zaščite ustavnih in človekovih pravic pred interesi korporacij, mednarodnih bank in pred nevarnostmi lobiranja in korupcije, je nujno sprejeti zakonodajno rešitev vprašanja osnovnega bivanja, katerega stroški ne smejo ogrožati samega bivanja.
Čeprav so z ustavo in človekovimi pravicami zagotovljeni osnovni pogoji dostojnega bivanja, lahko v času finančne krize stroški osnovnega bivanja presežejo finančno sposobnost prebivalcev, zato je zaradi zaščite njihovih človekovih pravic nujno sprejeti zakon, ki bo dopuščal odplačevanje dolgov do javnih služb, ki zagotavljajo javne dobrine, s prostovoljnim delom dolžnika v javnem podjetju. Hkrati je treba sprejeti zakon, ki bo zagotavljal ljudem brezplačen najem prostih in neobdelanih kmetijskih zemljišč za organsko pridelavo za lastne potrebe.

Več: Predlog zakona o osnovnem bivanju

V SKSK še pozivajo vse, ki jim ni vseeno za osnovne pravice in svoboščine ljudi v naši državi, naj jih kontaktirajo in se aktivno vključijo v zbiranje podpisov.

Več o zbiranju podpisov, izpolnjevanju in izročanju obrazcev boste našli TUKAJ.

Avtor: Tina Vrankar; Fotografija je simbolična; Video: Drogerija na Radiu Študent
Tagi