Kako se izogniti zdravniški čakalnici oziroma kako zmanjšati obisk pri zdravniku

Zdravnik ni čarovnik in nam ne more ustvariti zdravje, če sami ne pripomoremo k temu. Idejni vodja in ustanovitelj društva Šola zdravja, nevrolog Nikolay Grishin, dr. med. s svojimi vajami »1000 gibov« vsako jutro razmigava naše državljane, med drugim tudi na sedmih lokacijah v domžalski občini.

Obdobje v katerem živimo danes, je z vidika telesne dejavnosti manj prijazno, kot je to bilo v preteklosti. Več se prevažamo z avtomobili kot pešačimo ali kolesarimo, tudi tekoče stopnice že imamo ali pa uporabljamo dvigalo. Hrano in pijačo nam dostavljajo na dom, nakupujemo lahko iz naslanjača, pretiravamo v gledanju televizije, računalniški zaslon je zamenjal naše domače okno, itd. Skratka, taki in podobni dejavniki so razlog nezadostne stopnje telesne dejavnosti med ljudmi vseh starostnih skupin.

Zaradi tega moramo sami poskrbeti za aktivno preživljanje prostega časa, ker bomo le tako ohranjali, krepili in vzdrževali naše zdravje. Za zdravje ni potrebna intenzivna vadba, že pol ure vsakodnevne zmerne telesne dejavnosti zmanjšuje našo ogroženost za nastanek in napredovanje kroničnih bolezni.

Šola zdravja za kakovostnejše življenje
Društvo Šola zdravja že šesto leto združuje rekreativne navdušence po vsej Sloveniji, ki se zavedajo, da lahko sami največ pripomorejo k ohranjanju dobrega zdravja in boljšega počutja. Ob osnovni aktivnosti (jutranji telovadbi), Šola zdravja s podobnimi predavanji, izobraževanji in delavnicami poziva k spodbujanju redne telesne dejavnosti za krepitev znanja, veščin, ozaveščenosti in motiviranosti ljudi v zvezi s telesno dejavnostjo za krepitev zdravja.

Vsak trenutek je lahko nov začetek
Kako spremeniti svoje življenje v bolj aktivno brez velikega napora, boste lahko izvedeli v petek 20. septembra 2013, ob 18. uri, na predavanju z naslovom »Vsak trenutek je lahko nov začetek«, v Mladinskem domu Jarše (Produkcijska šola), na Jarški cesti 44 v Ljubljani. Predavanje bo vodil Nikolay Grishin, dr. med.

Jutranja telovadba v domžalski občini poteka na sedmih lokacijah
V občini Domžale potekajo jutranje telovadbe (ob 7.30 uri) v naslednjih skupinah, ki se jim lahko pridružite: Skupina Domžale – center (park pred Občino Domžale), Skupina Domžale (na travi, v drevoredu 88 lip), Skupina Domžale – Stob (na koncu Vodovodne ceste, na začetku Mengeškega polja), Skupina Dob (ob nogometnem igrišču), Skupina Ihan (na rokometnem igrišču poleg nogometnega), Skupina Radomlje (med dvema mostovoma ob Kamniški Bistrici) in Skupina Vir pri Domžalah (na travnatem nogometnem igrišču poleg fitnesa na prostem).

Več informacij o aktivnostih Šole zdravja, lahko najdete TUKAJ.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar
Tagi