Izlet na Veliko planino

Planinsko društvo Domžale v sodelovanju s člani Planinskega društva Paloma Sladki vrh, lepo vabi na pohodniški izlet vse, ki želijo obiskati in spoznavati zanimivosti Velike planine da se jim pridružite v soboto, 16. julija 2022. Pot bo vodila po včasih pastirskih, sedaj čedalje bolj pohodniških poteh Velike planine.

Zbirno mesto bo v Športnem parku Domžale na Kopališki ulici v Domžalah, in sicer ob 8.00 uri. Z osebnimi avti se bomo odpeljali do izhodišča na Rakovih ravneh. Naredili bomo krožno pot in spoznali pobočja pašnih planin.

Ustavili se bomo v pastirskem naselju Veliki stan, obiskali muzejsko Preskarjevo bajto, se povzpeli do Gradišča, najvišjega vrha Velike planine, pogledali za snegom v jami Vetrnici, pokukali čez Poljanski rob, prehodili Malo in Gojško planino ter ob tem spoznavali pisano cvetje Velike planine.

Okrepčali se bomo tudi pri Domžalskem planinskem domu. Tam se bomo lahko v družbi Knjižnice pod krošnjami na kratko povsem sprostili ob listanju in prebiranju visokogorskega čtiva.

Izlet je nezahteven z višinsko razliko okoli 500 m. Skupne hoje s postanki bo za približno šest ur, zato so obvezni dobri pohodniški čevlji, vetrovka, kapa, rezervna majica, dovolj tekočine in malica iz nahrbtnika. V primeru poslabšanja vremena bomo izlet prilagodili razmeram. Izlet je primeren za vse starosti.

Predviden povratek v Domžale je po 17.00 uri. Vodenje po planini je brezplačno, za obisk Preskarjeve bajte je strošek vstopnine 3 eur.

Število udeležencev je omejeno na 20, zato so obvezne pravočasne prijave pri Heleni Kermauner, vodnici PZS. Za prijave in več informacij o pohodu pokličite ali pošljite SMS na tel. 041 731 797.

Planinsko društvo Domžale; Foto: Planinsko društvo Domžale

 

Tagi