Igrive delavnice in Cinemini miniKino za najmlajše

V Mestnem kinu Domžale bodo v soboto, 18. novembra 2023 ob 10. uri na filmskem platnu predvajali pet skrbno izbranih kratkih animiranih filmov za najmlajše iz projekta Cinemini Europe. Izbrani kratki filmi vsebujejo malo dialogov in so primerni za otroke starejše od 3. let. Ogled spremljajo vodeni pogovori in igrive delavnice v notranjosti kina.

V filmu je vse mogoče: z njim poletimo med oblake, se vrtimo kot frnikule, raziskujemo podzemno žiljenje gumbkov, eksperimentiramo s črnilom in lovimo lasten rep.

Izbor kratkih filmov v sklopu projekta Cinemini Europe

1. Moja mama je letalo! Moia mama – samolet

Julija Aronova / Rusija / 2013 / 7 minut / malo dialogov
Različni ljudje imajo različne mame. In čeprav so vse na svoj način posebne, praktično nič ne more premagati tega, da je tvoja mama letalo. Če potuješ z njo, lahko pozdraviš vsak nebotičnik, dostaviš pošto na Eifflov stolp v Parizu ali pa s šalom oviješ vrat gore, da je ne bi zeblo. Težko je premagati to, da je tvoja mama letalo. Toda počakaj, da slišiš, kaj je moj oče!

2. Sally Sally

Luna Maurer, Roel Wouters / Nizozemska / 2005 / 2 min / brez dialogov
Ena velika in okoli tri ducate majhnih frnikol v beli, močno osvetljeni sobi s stenami iz ploščic. Premikajo se od leve proti desni, od sprednje strani k zadnji, potem pa nenadoma začnejo skakati, na steno na desni, proti stropu in spet nazaj dol. So te frnikole res zgolj predmeti ali so oči, ki se lahko premikajo neodvisno od zakonov težnosti? Gledamo gor ali dol? Je to sploh soba, in če je, kje je?

3. Pozor, vrata se odpirajo! Ostorožno, dveri otkryvajutsja

Anastasija Žuravljeva / Rusija / 2005 / 5 minut, brez dialogov
Dobrodošli na postaji podzemne železnice – a vse naokoli so sami gumbi! Ti gredo v službo, uporabljajo dvigala, stojijo na peronih, vstopajo v vlake – čisto tako kot ljudje. Vsak dan, od jutra do večera. Med opazovanjem monotonega življenja pa odkrivamo majhne detajle, ki jih delajo posebne: romantično srečanje dveh gumbov, kolaps starega gumba, gumbe z njihovimi gumbjimi otroki, ne nazadnje pa mnoge vzorce, zaradi katerih je vsak gumb individualno gumbje bitje.

4. Virtualno virtuozen Virtuos Virtuell

Thomas Stellmach, Maja Oschmann / Nemčija / 2013 / 8 minut
Eksperimentalna animacija z osupljivo likovno prepričljivostjo ne pripoveduje zgodbe v klasičnem smislu, ampak ustvari gibanje tuša na belem ozadju.

5. Moj srečni konec My Happy End

Milen Vitanov / Nemčija / 2008 / 5 minut
Kaj če bi bil pasji rep več kot le del telesa, s katerim pes lahko maha? Kaj če bi rep postal njegov najboljši prijatelj, s katerim bi lahko delil kost, ki jo grize, igral namizni tenis, preživel ves dan in vso noč?

Lepo vabljeni z mladimi nadobudneži starejšimi od 3. let v soboto, 18. novembra 2023 ob 10. uri v Mestni kino Domžale na ogled izbranih kratkih animiranih filmov za najmlajše, katerim bodo sledile igrive delavnice.

Petra Petravič; Foto: Kulturni dom Franca Bernika Domžale

 

Tagi