Gremo plezat

Planinsko društvo Domžale vabi vse zainteresirane bodoče plezalce v ZAČETNO ŠOLO PLEZANJA.

Priljubljenost plezanja v zadnjih letih izjemno narašča, saj je z razvojem opreme postal relativno varnen in ugoden šport.

Športno plezanje se je najprej razvilo kot smer alpinizma, a je hitro postal samostojna športna panoga. Plezanje poteka v naravnih plezališčih ali umetnih stenah. Plezališča so navadno nizke lahko dostopne nekrušljive stene, včasih tudi samo balvani. Pleza se po plezalnih smereh – navidezno določenem pasu v steni, smeri pa so zavarovane z varovalnimi svedrovci, ki služijo varovanju, obenem pa nakazujejo približen potek smeri. Dolžine smeri so različne, od nekaj metrov, pa vse do pol raztežaja (35 m), lahko pa tudi več raztežajene.

Umetne stene so nizke (bolder stene), kjer se ne uporablja vrvi ali visoke, kjer veljajo ista pravila kot v plezališču. Na umetnih stenah potekajo tudi skoraj vsa tekmovanja.

Če ste ljubitelj aktivnega preživljanja prostega časa v naravi. Iščete šport, ki ne bo izsušil vaše denarnice, a se boste ob njem dodobra razgibali, izboljšali motoriko, hkrati pa s svojo družbo uživali na svežem zraku? Osebni izziv, ki zahteva sodelovanje tako telesa kot tudi duha? Potem se nam pridružite.

Začetni tečaj poteka na umetni steni PD Domžale in v naravnih plezališčih po Sloveniji in Istri. Naučili se boste varnega športnega plezanja in učinkovite plezalne tehnike. Tečaj zajema 8 teoretičnih predavanj, 8 praktičnih vaj na umetni steni in 6 celodnevnih plezalnih izletov. Na koncu, z uspešno opravljenim izpitom, pridobite naziv pripravnika športnega plezanja. S tečajem pričnemo v oktobru.

Poleg plezalne šole in plezalnih izletov, so člani PD Domžale, za vse rekreativce na novo uredili plezališče za Šumberkom. Organizirana pa je tudi plezalna šola za najmlajše, kjer skozi celo leto naši malčki urijo svoje spretnosti na umetni steni, ki se nahaja v prostorih OŠ Rodica.

 

Za več informacij nas lahko kontaktirate na info.plezanje@gmail.com, ali pa jih poiščete na spletni strani društva – www.pdd.si.

Se vidimo!

Avtor: Nataša Košnjek; Foto: Nataša Košnjek
Tagi