Fotografska razstava Lili in Milana Jazbeca

»S Pikovo konjenico od Krtine do morja«

V Knjižnici Domžale bo do 27. 1. 2023 na ogled fotografska razstava z zanimivim naslovom »S Pikovo konjenico od Krtine do morja«. Prav lepo vabljeni na voden ogled po razstavi, ki bo 16. in 23. 1. 2023 med 18.00 in 19.00 uro.

Domžalčana, Lili in Milan Jazbec, člana Foto in video kluba Mavrica iz Radomelj, sta na štiridnevni poti spremljala člane konjeniškega Društva Pik. Pot, ki so jo konjeniki prejezdili na konjskih hrbtih, nekateri pa sede na konjski vpregi, sta Lili in Milan prekolesarila in dogajanje foto – dokumentirala.

Cilj potovanja je bilo morje pri Lazaretu, začetek poti pa v Krtini. Potovali so po stranskih poteh, cestah in kolovozih mimo Ljubljane, preko Orel in Ljubljanskega barja, nadaljevali do Cerkniškega jezera, se povzpeli na Javornike in Brkine do Kraškega roba, kjer so uzrli morje. Spustiti so se morali še pod Črni kal, se ponovno dvigniti do Tinjana, nato pa se še zadnjič spustiti do morja, kjer so konji z morsko kopeljo končali 200 km dolgo pot.

Ideja o tovrstnem podvigu se je porodila predsedniku Društva Pik Matjažu Igliču, ki je skupaj z Milanom poskrbel za odličen načrt in izvedbo. Potovanje sta razdelila na štiri etape. Predhodno sta raziskala traso, ki jo je bilo treba do podrobnosti spoznati ter upoštevati njeno primernost tako za jahače kot konjsko vprego ter druge spremljevalce, poskrbeti za prehrano in prenočevanje ne zgolj za udeležence, temveč predvsem za konje.

Pri iskanju najboljše poti so sodelovali tudi lokalni konjeniki, poznavalci domačega terena, ki so pomagali izbirati predvsem neprometne ceste, makadamske poti in kolovoze. Udeleženci so na poti podrobno spoznavali delčke Slovenije, mimo katerih navadno drvimo, hkrati pa so jih spoznavali tudi po zgodovinski plati in občudovali njihove zanimivosti in znamenitosti.

Potovanje s hitrostjo konjske vprege, opazovanje pokrajine s konjskega hrbta in koles je bila nadvse zanimiva izkušnja. Napeljala jih je na misel »festina lente«, kar pomeni HITI POČASI. Projekt je podprla tudi Občina Domžale.

 

Potovanje, predstavljeno v razstavi, je bilo precej nenavadno.

Petra Petravič; Foto: Lili in Milan Jazbec

Tagi