Družinski izlet na Mali Golak

Vodniški odsek Planinskega društva Domžale v nedeljo, 8. avgusta 2021, vabi na družinski izlet na Mali Golak. Izlet je namenjen in prilagojen družinam z mlajšimi otroki.

Nedelja, 8. avgusta 2020.

Zbirno mesto: Predmeja, pri razgledni točki ob 9.00.

Vožnja z lastnimi osebnimi vozili (varianta skozi Podkraj je krajša, a z več ovinki, varianta po AC do Ajdovščine pa daljša, a udobnejša; pri obeh varianta je vožnje do 1h 30min iz Domžal).

Opis: Poletna vročina sili, da si poiščemo hladnejša območja za doživljanje narave. Gozdovi Trnovske planote nudijo dovolj sence, da bo pot prijetna. Mali Golak je sicer najvišji vrh Trnovskega gozda. S Predmeje se zapeljemo še nekaj km v notranjost planote. Pot se večinoma zlagoma vzpenja. V zgornjem delu je kraški teren izrazitejši, mestoma tudi strmejši, a tudi mlajši ne bodo imeli težav pri hoji. Na vrhu se ob jasnem vremenu odpre krasen pogled na Trnovski gozd, proti Krasu in morju in severno proti Julijskim Alpam.

Povratek: v popoldanskih urah; če bomo imeli čas in voljo, si bomo šli ogledat še Veliko ledeno jamo v Paradani (do vhoda v jamo), kjer je najlažje doživeti izjemen temperaturni obrat.

Težavnost: Pot je lahka, skupno bomo naredili cca 450 m vzpona.

Vzpenjali se bomo cca 2 uri, sestop pa bo trajal cca 1,5 ure v normalnem otroškem tempu.

Oprema: udobni pohodni čevlji (priporočljivo gojzarji, lahko tudi nizki pohodni, a z dobrim oprijemom), primerno velik nahrbtnik, udobna pohodna oblačila, zaščitna oprema proti morebitnemu mrazu ali soncu, dnevnik mladega planinca ali cici dnevnik.

Prehrana: Iztokova koča pod Golaki ponuja toplo prehrano in pijačo (glavni obrok pri koči bi imeli ob povratku z vrha). Vseeno vzemite primerno količino pijače in prigrizkov za med hojo (glede na to, da je vožnje iz Domžal 1h 30min)

Cena: Prijavnine ni, vožnjo si uredi vsaka družina oz. udeleženci po svoje. Glede morebitnega združevanja v avtih, lahko kontaktirate vodjo izleta.

Prijave: na e-naslov dusan.prasnikar@gmail.com ali na mobilni telefon 031 694 134 do sobote, 7. avgusta 2021. Na ta kontakta dobite tudi vsa dodatna pojasnila.

Izlet bo načeloma v vsakem primeru, le če bo zelo slaba vremenska napoved, bo odpovedan.

Vodja: Dušan Prašnikar, vodnik Planinske zveze Slovenije.

Vabljeni!

Luka Skočir
načelnik vodniškega odseka pri PDD

www.pdd.si

 

Tagi