Drage dame, čestitke ob vašem prazniku tudi s strani Domžalca!

Drage dame, danes je vaš dan. Zavedajte se svoje veličine! 8. marec, dan žena je dan vseh mamic in deklet, saj vsaka v roki nosi cvet. Ob vašem prazniku vam tudi v našem uredništvu želimo vse najboljše in najlepše! Zraven pa izkoristimo ta praznik, da se spomnimo na vse, ki so s svojim delom izbojevali pravice in svoboščine za ženske ter jim izrazimo našo hvaležnost!

Naj žive ženske tega sveta in naj živi praznik dan žena!

Dan žena je mednarodni praznik žensk, ki ga v približno 100 državah praznujejo vsako leto 8. marca. Je dan praznovanja ekonomske, politične in socialne enakopravnosti in dosežkov žensk. V začetku so ga praznovali 19. marca, kar je predlagala nemška feministka in socialistka Clara Zetkin, rojena Eissner (1857-1933). Za enakopravnost žensk se je začela bojevati leta 1889, medtem ko je pobudo za dan, posvečen vsem ženskam, dala na Drugi mednarodni konferenci socialističnih žensk leta 1910. Prvič so ga praznovali leta 1911 v Avstriji, Nemčiji, Švici in na Danskem, takrat še na 19. marec.

Mednarodni dan žensk se 8. marca praznuje od leta 1917, saj so se na ta dan začeli protesti v Petrogradu (danes St. Petersburg), iz katerih je nastala Oktobrska revolucija.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Arhiv Domžalca; Video: U2
Tagi