Delavnica o paliativni oskrbi

Mednarodno gibanje Zadnja pomoč lepo vabi v torek, 28. 2. 2023, ob 15. uri v prostore MGC Bistrica na delavnico o paliativni oskrbi z naslovom Zadnja pomoč.

Ko se ljudje soočajo z izgubo ljubljene osebe, so pretreseni, saj se zavedajo človeških omejitev in tudi svoje umrljivosti. Pogosto so izgubljeni in brez moči, ob tem pa si postavljajo različna vprašanja. V praksi se pogosto izkaže, da so svojci umirajočih tisti, ki se težje sprijaznijo z dejstvom, da se smrt neizogibno bliža.

Učna delavnica o paliativni oskrbi Zadnja pomoč je skupen evropski projekt, ki se je začel na Danskem in katerega namen je v sklopu kratkih tečajev o oskrbi hudo bolnih in umirajočih, tudi laike seznaniti in poučiti o paliativni oskrbi. Zadnja pomoč ponuja predstavitev ukrepov za pomoč pri življenjsko ogrožajočih boleznih in umiranju v smislu lajšanja bolečin, trpljenja in izboljšanja kvalitete življenja. Ob tem velja poudariti, da Zadnja pomoč ne pomeni pospešiti smrti v smislu pomoči pri samomoru ali evtanazije, ampak nudi suport ter izobraževanje, pogovore o smrti, umiranju in skrbi za umirajoče. Namen paliativne oskrbe je tako vzdrževati optimalno kakovost življenja obolelih oseb in pomagati svojcem med boleznijo, umiranjem in žalovanjem.

Število udeležencev na delavnici je omejeno, obvezne pa so predhodne prijave na tel. št:

Petra Petravič; Foto: canva.com

 

Tagi