50 let OŠ Rodica

Osnovna šola Rodica letos praznuje pomemben jubilej. S slavnostno akademijo, ki bo potekala 20. marca 2023 v Kulturnem domu Franca Bernika v Domžalah, Osnovna šola Rodica obeležuje petdeset let delovanja. Negotovost kovidnega obdobja je pripravo dogodka premaknila v leto 2023.

Odprtje osnovne šole se je zgodilo 24. junija 1972. Nova šola je bila zgrajena s samoprispevkom občanov in takrat poimenovana po dolgoletnem predsedniku Josipu Brozu Titu ob njegovi 80-letnici. Tako ime je šola nosila vse do razpada države SFRJ, ko se je leta 1992 preimenovala v Osnovno šolo Rodica.

Osnovna šola Rodica je bila zgrajena na območju, ki so mu domačini nekoč rekli Roje. Pred izgradnjo OŠ Rodica so šoloobvezni otroci z območja Jarš in Rodice obiskovali Državno osnovno šolo Jarše, ki je do leta 1963 delovala kot samostojna osnovna šola, potem pa pod okriljem I. osnovne šole Domžale. Leta 1972, z odprtjem nove osemletne šole na Rojah, današnje OŠ Rodica, je jarška šola postala del te šole.

Šolski okoliš Osnovne šole Rodica se nahaja na območju treh krajevnih skupnosti in sicer Jarše-Rodica, Slavka Šlandra in Toma Brejca Vir. Osrednja šolska zgradba stoji v krajevni skupnosti Slavka Šlandra, zgradba z oddelki Jarše pa v krajevni skupnosti Jarše – Rodica.

Ob praznovanju polstoletnega delovanja je šola izdala zbornik, v katerega so zajeti podatki, predvsem pa so popisane vsebine življenja in dela šole, njenih učiteljev in učencev.

Elektronska verzija zbornika in posamezna poglavja so predstavljena tudi na spletni strani šole www.sola-rodica.splet.arnes.si

Petra Petravič; Foto: Občina Domžale; Zbornik: OŠ Rodica

Tagi