Občina Lukovica ponovno dobrodošla v Domžalah!

V sobotno jutranjo turobno meglo, ki ni in ni hotela zapustiti Domžal, je na tržnem prostoru zavel vetrič radosti,  glasbe in petja, predvsem pa ni manjkalo dobre volje obiskovalcev, ki so prišli po nakupih sadja, zelenjave ter drugih dobrot. Ja, glasba in petje sta se tudi to soboto razlegala iz večnamenske ploščadi pri domžalskem tržnem prostoru, ki je namenjena prireditvam »Dobrodošli v Domžalah«. Tokrat so se povabilu ponovno z veseljem odzvali iz občine Lukovica.

Lanskega oktobra je program prireditve »Dobrodošli v Domžalah – Občina Lukovica se predstavi« na večnamenski ploščadi ob domžalski tržnici skupaj soustvarilo preko 170 nastopajočih iz osmih različnih lokalnih društev. Prav tako se je s predstavitvijo, prodajo ali degustacijo svoje ponudbe dodatno predstavilo kar trinajst lokalnih ponudnikov iz območja občine Lukovica. Skupaj z domžalsko občino so ocenili, da je bil lanski dogodek uspešen in dobro obiskan, zato so dogodek ponovili tudi v letošnjem letu. Prireditev »Dobrodošli v Domžalah« je potekala v soboto, 13. oktobra 2018, odzvalo pa se je čez sto dvajset nastopajočih in ponudnikov lokalno pridelane hrane iz »Črnega grabna«. Prišla sta tudi dva Rokovnjača, en oborožen s flinto – staro puško, drugi pa z gorjačo. Poskrbeli so, da se je za nastopajoče kuhal srnjakov golaž, točil pa okusen vroč čaj.

Prvi so z svojim petjem obiskovalce ogreli članice in člani MePZ Šentviški zvon. Tanja Vidic Goršak, ki je vodila prireditev, je pred mikrofon povabila Katko Bohinc iz Občine Lukovica ter Vida Repanška, idejnega vodjo prireditev Dobrodošli v Domžalah, oba sta ocenila, da je tako sodelovanje sosednjih občin koristno tako za kulturo kakor tudi za ponudnike lokalno pridelane hrane. Pol urni nastop je  obiskovalcem namenila tudi Godba Lukovica, ki je ogrela dlani obiskovalcem. Društvo za ohranjanje kulturne dediščine – Skrinjca ima precej članov iz občine Lukovica in njihove okolice, njihova pevski zborček  »Rosa na ledeni sveči« pa je poskrbel za lepo slovensko ljudsko pesem. Kulturno umetniško društvo Fran Maselj Podlimbarski je pripravil lep program, saj so pletli slamnate kite, njihove ljudske pevke so zapele nekaj pesmi, dramska skupina pa je uprizorila prizor iz črtice Jožeta Podmilšaka »Andrejčkovega Jožeta« – Cesar Jožef v Krašnji.

Na stojnicah pa so se predstavili različni ponudniki, med njimi je bil Mirko Dular, ki je imel v svoji ponudbi med in medene izdelke. Lovska družina Lukovica je pripravila degustacijo lovskega golaža, čaja ter predstavitev lovske družine. Ekološka kmetija Kašnik iz Vrbe pri Lukovici je imela v ponudbi jabolka, saj je letošnja letina bogato obrodila sadove. Ekološka kmetija pr´Mažoret iz Krašnje pri Lukovici je imela v ponudbi domač kruh, pekovsko pecivo, razne testenine, zeliščno sol, domača jajca …  Kmetija Jergan iz Spodnjih Kosez pri Lukovici je ponudila razne domače sire, kjer so na svoj račun prišli gurmani, saj so paleto sirov nadgradili z dodatki nežne paprike, spomladanskega čemaža, drobnjaka, orehov ter z dodatkom popra in čilija. Anton Cirer je imel v ponudbi med in medene pridelke, matični mleček, cvetni prah … Prisotni so bili tudi Razgledi z vrha iz vasi Koreno nad Lukovico, od koder je čudovit razgled na okoliško pokrajino, tam pa nudijo idealno okolje za počitek in sprostitev od vsakodnevnih skrbi. »Plahutnikov pastirski stan« se pri njih uporablja skozi celo leto. Društvo upokojencev Lukovica je imelo razstavljene izdelke, ki jih ob srečanjih ustvarjajo s pridnimi rokami. Kmetija Pri Ros je imela v ponudbi sedem sort jabolk, ki jih z izjemno tankočutnostjo pridelujejo na svojih sadovnjakih. Turistično olepševalno društvo Brdo pri Lukovici pa je v Domžale poslalo dva Rokovnjača, ki sta  povabila obiskovalce na Lukov sejem, ki bo v Lukovici potekal v soboto, 20. oktobra 2018, od 8. do 18. ure.

Prireditve sta se udeležila tudi župan Občine Lukovica Matej Kotnik in župan Občine Domžale Toni Dragar  ter izrekla nekaj besed ob takšnih srečanjih in sodelovanjih med občinama, ki so več kot dobrodošla.

Med vso ponudbo in vso vonjavo, ki se je širila po tržnem prostoru pa je svoje pridodal tudi Edi iz Gostilne Ribič, ki je z svojimi morskimi specialitetami obogatil ponudbo. In seveda, da ne pozabimo. Ediju želimo vse najboljše za njegov 56. rojstni, dan, ki ga je praznoval ravno danes in to delavno, kot je pri njem v navadi.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi