O demenci s praktičnega vidika

Alzheimer caffe

O delovni terapiji, fizioterapiji, zdravstveni in osebni negi, pogovoru z bolnikom … S svojim znanjem in izkušnjami so strokovne delavke Doma upokojencev Domžale pomagale svetovati svojcem in obolelim. V okviru doma deluje ekipa zdravnika, diplomiranih in medicinskih sester, bolničarjev negovalk in strežnic, ki načrtujejo, izvajajo, vodijo in nadzorujejo, spodbujajo in dokumentirajo izvajanje zdravstvene nege in oskrbe stanovalcev.

V organizaciji Doma upokojencev Domžale, Cvete Zalokar, Knjižnice Domžale ter Društva Spominčica, podružnice Domžale je v četrtek, 15. marca 2018, v okviru pogovornih srečanj Alzheimer caffe potekal pogovor, na katerem so obiskovalci, ki so mimogrede tudi svojci obolelih za demenco, aktivno sodelovali v pogovoru z izkušeno ekipo Doma upokojencev Domžale. Iz pričevanj medicinskega osebja Doma upokojencev Domžale o srečevanju demence v domu ter tudi pričevanje obiskovalcev pogovora, ki imajo doma dementno osebo, smo izvedeli marsikateri nasvet o negi bolnikov z demenco. Mnogo stvari se je moglo osebje doma kakor tudi svojci sami naučiti ter živeti s problemi dementnih oseb, saj se še nedolgo nazaj o tej bolezni praktično ni govorilo, tiste, ki so se začeli v domačem okolju »čudno« obnašati, pa so imeli za »nore«. Šele nekaj let nazaj je demenca udarila »na plano« kot huda oblika bolezni, saj je z napredovanjem bolezni bolnik praktično onesposobljen samostojnega razmišljanja. In tu morajo nastopiti najprej svojci, ki so na dementno osebo prikovani praktično 24 ur na dan. In tudi v domovih za ostarele se je začela »kalvarija«, saj se o tej bolezni ni nikoli govorilo, sedaj pa so prošnje svojcev za sprejem dementnih oseb začele deževati z vseh krajev, saj so svojci bili praktično »skurjeni« od 24 urne oskrbe za svojca z demenco.

Tako se je tudi osebje Doma upokojencev Domžale seznanilo s to hudo boleznijo in sledila so izobraževanja, a več kot iz izobraževanja je osebje samo »pogruntalo«, kaj je najboljše za bolnike z demenco, da so jim vsaj nekako ublažili življenje. Tako je pomagala »fizioterapija« za dementne osebe. Namen in cilj fizioterapije  je bil, da čim dlje ohranja splošno kondicijo stanovalcev, ter gibalne in funkcijske sposobnosti, da stanovalci živijo čim bolj kvalitetno življenje in se lahko vključujejo v druge dejavnosti v domu, kolikor še bolezen ni hudo napredovala. Stanovalci se tako vključujejo glede na svoje sposobnosti v preventivne, vzdrževalne in rehabilitacijske programe.

Tudi delovna terapija in aktivnosti v Domu upokojencev Domžale ima za svoj glavni cilj za bolj kakovostno življenje stanovalcev, ne glede na njihove zmožnosti. Delovna terapija stremi k čim večji samostojnosti posameznika, še bolj pa, da je posameznik zadovoljen z načinom preživljanja svojega časa v našem domu. Delovni terapevtki vsakega stanovalca obravnavata individualno in mu skušata zagotoviti izvajanje tistih aktivnosti, ki jih stanovalec rad počne, ter da aktivnosti kljub svojim oviram še naprej lahko izvaja.

Pogovora o demenci, ki ga je vodila Cveta Zalokar, so se udeležili direktorica Doma upokojencev Domžale mag. Nataša Zalokar, direktorica Doma upokojencev Domžale, Mojca Kerč, fizioterapevtka, Estera Bartulac, dipl. med. sestra in predsednica  Društva Spominčica, podružnice Domžale, Volhome Bajrami, delovna inštruktorica, Nataša Sever, bolničarka negovalka ter negovalke in sestre iz Doma upokojencev Domžale, ki so pripovedovale svoje izkušnje z dementnimi osebami, na katerih so se naučile veliko pozitivnih stvari, s katerimi sedaj lajšajo preživljanje časa z osebami z demenco v domu. Slišali smo tudi veliko pričevanj svojcev, ki imajo dementne ljudi še v domačem okolju, saj še niso hudo zboleli, izkušnje ter nasveti osebja pa jim bodo sedaj prišla še kako prav, dokler se dementni osebi stanje hudo ne poslabša.

Avtor: Miro Pivar: Foto: Miro Pivar; Video: Simona Pivar

Tagi