Nove drevesne okrepitve v Parku Martina Krpana

Pri tako mili zimi je treba o senci razmišljat že februarja. Pred nami so meseci, ko bo vreme čedalje toplejše, sonce pa vedno močnejše, zato bo takrat vsaka senca več kot dobrodošla. Le-to boste našli tudi v Parku Martina Krpana, ki se nahaja za Ten Tenom v Domžalah, saj je Zavod za šport in rekreacijo Domžale pred dnevi poskrbel za nove drevesne okrepitve. Lansko leto zasajenim hrastom, so se tokrat pridružili javor, gaber, tulipanovec, ambrovec in apolonija.

Park Martina Krpana, ki se nahaja tik ob rekreacijski osi ob reki Kamniški Bistrici, je v naše kraje prinesel bioenergetsko učinkovit prostor za prijetno druženje in gibanje na prostem. V parku, kjer poti razigrano vijugajo po zelenici in se združijo v centru parka, tam se nahaja veliko kurišče, so nameščena nekatera igrala in športna orodja, poligon za golf disk, umirjene dizajnirane klopi, nadstrešnica, toaletni prostori, pitnik ter mlada hrastova drevesa, ki se kljub vandalizmu ne dajo. Pred dnevi je park dobil nove drevesne okrepitve, saj boste od sedaj naprej v odlični družbi javorja, gabra, tulipanovca, ambrovca in apolonije.

Posebnost parka v bio/energijski funkciji je blagodejna interakcija med naravnim okoljem in mestom. S primarno vpetostjo v obrečni prostor vodne hrbtenice Kamniške Bistrice. Zasnovan je v skladu z geomantičnimi načeli upoštevanja življenjske energije za zdravje prostora in ljudi. Poživlja ritem pretokov biopolja med mestom in širšo geografsko regijo, ob dinamiki naravne osi reke. Z aktivnim obiskom parka si obiskovalec krepi vitalni stik z Zemljo in krajinsko identiteto Domžal. Prostor parka so vrata za Domžale. Vstopanje in izstopanje v bioritmu organizma okolja.

Park so za svoje prostočasne aktivnosti že posvojili številni občani, kar pomeni, da prostor že dobro služi svojemu namenu, to je to je igri, sproščenem sprehodu, branju knjig, kurjenju ognja, predvsem ob obeleževanju dni, kot so sončevi obrati/solisticij … Prav tako so park za svoje aktivnosti že posvojila tudi nekatera društva, ki tam izvajajo svoje aktivnosti, med drugim tam vsako jutro poteka telovadba društva Šole zdravja, v parku se odvijajo tudi taichi in qi gon, šola teka … Redni obiskovalci parka so tudi otroci iz vrtcev.

Poznate disk golf, kjer mečemo frizbi (leteči disk) v posebej oblikovano kovinsko košaro? Po novem je ta relativno neznan šport možno igrati tudi v Domžalah, saj so v Krpanovem parku lani zgradili poligon. Zavod za šport in rekreacijo Domžale je v Domžale pripeljal v teh krajih še relativno neznan šport, imenovan disk golf, ki ga je možno igrati v Krpanovem parku v Domžalah.. Igra disk golf je primeren šport za otroke, rekreativce, športnike, za družine…

Če Parka Martina Krpana še niste obiskali, ga ob priliki le obiščite in se iz prve roke prepričajte, da gre za prostor, ki Domžalam prinaša dodano vrednost.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Zavod za šport in rekreacijo Domžale

Tagi