Nočna rekreacija spremenila podobo zelene rekreacijske osi ob Kamniški Bistrici

Kljub temu, da je zbiranje in ločevanje odpadkov v zadnjem desetletju postalo pomemben del posameznikovega življenjskega sloga, pa so nekateri od tega še zelo oddaljeni. Do tega nivoja pa bodo glede na sinočnje ravnanje, po vsej verjetnosti potrebovali še nadaljnja desetletja.

Ravno v preteklih dneh smo na našem portalu objavili obvestilo, da je k ozaveščanju k ločevanju odpadkov pristopil tudi Zavod za šport in rekreacijo Domžale, upravljavec športne infrastrukture v občini Domžale, saj so v zavodu pričeli s kampanjo, s katero pozivajo vse športnike, športne rekreativce in športne delavce k aktivnem pristopu ločevanja odpadkov na športnih objektih. Pri tem so tudi navedli, da športne objekte opremljajo s koši za ločevanje odpadkov, uporabnike pa naprošajo k uporabi le teh.

To kar se je dogajalo minulo noč na prostoru za oddih ali kakorkoli bi imenovali prostor z mizami in klopmi na rekreacijski osi ob reki Kamniški Bistrici v Športnem parku Domžale (v bližini teniških igrišč), res da ni bil športno rekreativni dogodek v pravem pomenu besede, v kolikor odštejemo rekreacijo rok, ki so dvigovale steklenice in kozarce in jih nosile proti žejnim ustom. Po vsej verjetnosti je šlo za kakšen privaten žur, ki se je odvijal na javnem prostoru, na katerem veljajo določena pravila, ki jih je seveda treba upoštevati. Če jih ne, potem nastane anarhija, kot je dejansko nastala, to pa lahko vidite na fotografijah, ki nam jih je posredoval naš bralec. Kljub temu, da so koši za odpadke v neposredni bližini, druščina pred tem, ko jih je vzela noč, ni pospravila za seboj. Pustili so le neugledno sliko rekreacijske osi, ki so jo navsezgodaj zjutraj videli prvi jutranji rekreativci.

Marsikdo bo ob tem dejal, da zelena rekreativna os ob reki Kamniški Bistrici ne sodi pod športni objekt. Vendar pa kakorkoli gledamo, gre za športno infrastrukturo, saj se vzdolž celotne osi nahaja razna športna ter spremljajoča infrastruktura, kot so klopi, mize, pitniki in podobno. Seveda je tako rekreacijska os, kot s infrastruktura opremljena s koši za odpadke. In kjer so koši za odpadke, potem ni izgovorov, da se ne da pospraviti za seboj. Z zavedanjem dolžnosti aktivnega in skrbnega ravnanja z odpadki se neposredno vključujemo v varovanje okolja.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: bralec

Tagi