Nevarnosti zimskih razmer za pse

Ali ima vaš pes rad zimo ali bi raje poležaval na kavču? V vsakem primeru je pametno vedeti kakšne nevarnosti prežijo na njega v zimskih mesecih.

Številni lastniki psov živijo z napačno predstavo o tem, da ima pes dlako in da tudi zato bolje prenašajo mraz. Ampak temu ni tako. Pes, ki živi z vami v stanovanju na okoli 22 stopinj, ga seveda zunaj na -5 stopinj zebe. Tako kot se vi oblečete, da vas ne zebe je pametno tudi psa, vsaj dokler se na sprehodu dovolj ne ogreje.
V hladnem vremenu morate dobro opazovati svojega psa. Spodaj si preberite dve resni težavi, ki se lahko pojavita zaradi mraza.

Ozebline se začnejo takrat, ko se telo psa prehladi. V mrazu telo samodejno kri iz okončin potegne v središče telesa, da to ostane toplo. Tako so mrazu in ozeblinam najbolj podvržena pasja ušesa, šape in rep. Te deli se hitro ohladijo in tako se na tkivu tvorijo ledeni kristali, ki ga poškodujejo. Prvi znaki kože z ozeblinami je bleda in siva barva, kasneje pa celo črna.

Hipotermija je druga resna težava, ki se lahko pojavi pozimi. Do tega pride, če je pes preveč časa na mrazu in se ob tem tudi zmoči. V blagih primerih hipotermije se bo pes tresel. Ko pa napreduje lahko pes kaže znake depresije in je vidno utrujen. Stanje pa se lahko poslabša celo do tega, da psu mišice zakrknejo in se ne bodo odzivale na dražljaje. Hipotermija je smrtno nevarna.

Torej bodite pozorni na znake vašega psa in ga primerno ogrejte, ko to potrebuje. Če je vam prehladno stati znaj pred vrati brez plašča je tudi vašemu psu hladno.

Avtor: Karin Božič Zupančič; Foto: Karin Božič Zupančič

 

Tagi