Nepozaben dan s poklicnimi gasilci Centra za zaščito in reševanje Domžale

Poklicni gasilci CZR Domžale vsako leto v mesecu oktobru – mesecu požarne varnosti pripravijo Dan odprtih vrat, na katerem se obiskovalci lahko pobližje seznanijo z njihovim delom, si ogledajo intervencijska vozila in opremo, vedno pa pripravijo tudi praktične prikaze gašenja in reševanja ter pravilnega ravnanja ob nepredvidljivih situacijah. Poseben poudarek dajo tudi na zanimivih in poučnih delavnicah za otroke, na katerih se lahko preizkusijo v različnih gasilskih veščinah.

Lepo jesensko sočno vreme je nakazovalo, da bo letošnji Dan odprtih vrat, ki je potekal v petek, 11. oktobra 2019, nekaj posebnega. In res je bil. Obisk je bil nad pričakovanji, saj se je na parkirišču pred poklicno gasilsko enoto zbralo poln obiskovalcev, med katerimi so prevladovali otroci in njihovi starši, ki so si z zanimanjem ogledali vse kar so pripravili poklicni gasilci. Seveda so bili nad številnimi aktivnostmi več kot navdušeni najmlajši obiskovalci, za katere so pripravili več različnih gasilskih poligonov, na katerih so lahko pokazali svoje veščine. Najbolj pogumni so se podali na vrvno žičnico, najmlajše med najmlajšimi pa so svojo ustvarjalnost z igro pokazali v lego kotičku. Prireditev si je ogledal tudi podžupan Občine Domžale Marjan Ravnikar.

Poklicni gasilci so se s pripravo številnih aktivnosti in prikazov tudi tokrat zelo potrudili, saj so obiskovalci imeli kaj videti in doživeti. Prav zaradi tega je bil dan prijeten s koristnim, kar pomeni, da dolgčas ni bilo nikomur, ob tem pa je marsikateri malček dogajanje okoli sebe navdušeno opazoval z široko razprtimi očmi in usti. Prepričani smo, da je marsikateri starš iz ust svojega navdušenega otroka slišal, da bo tudi on gasilec ko bo velik.

Zadovoljstva nad letošnjim obiskom ni skrival Andrej Jarc, direktor CZR Domžale, ki nam je povedal, da so za prireditev pripravili osem delavnic za otroke, na katerih so se lahko preizkusili v gasilskih veščinah in sicer so pripravili delavnice za dve starostne skupine: od 0 do 6 let, od 6 do 12 let, nekaj delavnic pa je bilo takšnih, na katerih so se lahko preizkusili vsi otroci. Ti so na posebnih kartončkih zbirali žige, na koncu pa so vsi prejeli darilce – obesek s podobo gasilskega vozila GVC 16/25, ki so ga poklicni gasilci prevzeli lansko leto. Ker gasilec po uspešno opravljeni nalogi zasluži malico, so poskrbeli, da je malica čakala tudi otroke, saj so za njih pripravili hot dog in sok, posladkali pa so se lahko s pečenim kostanjem.

»Na dnevu odprtih vrat se je zbralo okrog 500 otrok s starši, ki so dodobra napolnili ploščad pred našim centrom, zaradi česar smo ostali brez besed. Otroci in starši so bili nad dogajanjem navdušeni in zadovoljni, kar pomeni, da je bil trud vseh naših zaposlenih poplačan, saj smo od začetka do konca prireditve vse speljali sami. Vse ideje za delavnice, rekvizite ter druge aktivnosti so plod idej in dela naših zaposlenih. Obenem pa je bil dogodek, ki je bil tudi druženje z občankami in občani, za naše zaposlene tudi ena izmed sprostitev ob vsakodnevnem delu poklicnega gasilca. Zelo smo veseli, da so mlade družine naš Dan odprtih vrat vzele za svojo prireditev in da se je udeležujejo v takšnem številu,« je še povedal Andrej Jarc.

Obiskovalci so si na Dnevu odprtih vrat pod strokovnim komentiranje poveljnika CZR Domžale Matjaža Merkužiča, ogledali kar nekaj praktičnih primerov, ki se nam lahko kaj hitro pripetijo v vsakdanjem življenju, s prikazanim pa so dali vedeti, da z ukrepanjem v začetni fazi dogodka lahko preprečimo veliko škodo in še pomembneje, rešimo lahko človeško življenje. Seveda so se v večini praktičnih prikazov obiskovalci pod nadzorom usposobljenih ljudi, lahko aktivno vključili v dogajanje na ploščadi pred centrom CZR. Za zaključek prireditve so pripravili še gasilsko-reševalno vajo, na kateri so prikazali posredovanje v primeru nevarne snovi. V konkretnem primeru je uslužbenka prejela pošto, iz katere se je vsul bel prah. Sledila je intervencija gasilcev in drugih pristojnih službe, ki so izvedli vse potrebne postopke, ki so predvideni ob tovrstnih primerih.

Ob slovesu so si poklicni gasilci in obiskovalci pomahali v slovo ter si obljubili, da se prihodnje leto ponovno vidijo.

Več fotoutrinkov z dneva odprtih vrat si lahko ogledate na POVEZAVI TUKAJ.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Karin Božič Zupančič; Video: Miro Pivar

Tagi