Nekulturna zgodba iz Grobelj: Ko primitivec pride v stik s knjigo

Med sprehodom po naravi in po drugih družabnih lokacijah v občini Domžale, se lahko ustavljamo tudi ob mičnih hiškah – knjigobežnicah, kjer si lahko izposodimo knjigo, se usedemo na bližnjo klopco pod krošnjo dreves ter se prepustimo zgodbi. Pri teh pa se ne ustavljajo samo tisti, ki imajo radi knjige in naravo ampak tudi tisti, ki so si prebrali premalo knjig, sploh takšnih z vsebino, ki bi jim podala bonton.

Ena izmed lesenih hišic – knjigobežnic, kjer si sprehajalci lahko izposodijo knjige, se nahaja tudi pod lipovim drevoredom v Grobljah. Ta je bila v dobrem letu že dvakrat tarča vandalov, nazadnje v minulih dneh, obakrat pa so jo vandali popolnoma uničili. Kot lahko vidite na fotografiji, je knjigobežnica postavljena tako, da ni nikomur v napoto, za tiste, ki pa v roke radi vzamejo dobro knjigo, pa je skorajda pri roki, saj se nahaja poleg klopce.

Marsikdo bo rekel, da je bila spet na delu objestna mladina. Kdorkoli je bil, mu manjka nekulture in če bi prebral samo tiste dve knjigi, ki sta bili shranjeni v knjigobežnici, po njegovem dejanju sta ostali na klopci, tega zagotovo ne bi storil. Seveda je druga zgodba, če je človek primitiven. Tak človek se tudi ne bo lotil branja knjig, saj so te prevelik zalogaj za njegovo primitivno inteligenco. Slovar slovenskega knjižnega jezika besedo primitivec opisuje kot neizobražen, nekulturen človek, besedo primitiven oziroma pridevek primitivnejši pa opisuje kot nekoga, ki je na nizki, začetni stopnji razvoja oziroma nekoga, ki je na nizki, začetni stopnji civilizacije. Dejanje iz Grobelj pa je tipičen primer, da tudi v 21. stoletju med nami prebivajo takšni ljudje.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: bralka

 

Tagi