Nega pasjih krempljev

Verjetno je najpomembnejši del nege psa striženje krempljev. Koliko časa nam bo ta nega vzela, pa je seveda odvisno od psa do psa. Nekateri ne potrebujejo striženja, ker si kremplje dovolj zbrusijo na asfaltu ali drugih trdih površinah. Kako se lotiti nege krempljev si preberite v nadaljevanju.

Ali ste vedeli, da predolgi kremplji psa ovirajo pri hoji in v nekaterih primerih vodijo tudi v deformacijo šap. Veliko ljudi pa pozabi tudi na peti krempelj, ki si ga pes ne more sam zbrusit na trdih površinah. Ta krempelj se lahko celo zaraste v kožo, če ga ne krajšamo redno.

Kdaj so kremplji predolgi?

To lahko ugotovimo na zelo hiter in enostaven način. Psa postavimo na ravno trdo površino. Če se kremplji dotikajo tal so predolgi. Eden od načinov pa je tudi ta, da če slišimo zvok krempljev, ko se pes sprehaja po parketu to zagotovo pomeni, da so le-te predolgi.

Vir: blog.blains.com

Kako skrajšati kremplje?

Za krajšanje krempljev potrebujemo posebne škarje oziroma klešče, ki krempljev ne bodo razcepile. Kupite jih lahko v vseh trgovinah z opremo za male živali. Nekateri psi pa se jih res zelo bojijo zato v ta namen lahko kupite poseben brusilec za kremplje.

Kremplje lahko krajšamo sami ali pa psa peljemo k veterinarju ali v pasji salon. Ko kremplje strižemo sami moramo biti še posebej previdni. Hitro se lahko zgodi, da prerežimo preveč in takrat psa močno zaboli in začne krvaveti iz kremplja. Pri striženju nam lahko pomaga tudi druga oseba tako, da psa drži. Konico kremplja vedno odrežemo pod kotom 45°, tako bo krempelj poravnan s tlemi, ko bo pes stal na njih.

Vir: dummies.com

Pasji krempelj je sestavljen iz zunanjega trdega dela ter zelo občutljivega mehkega dela v notranjosti. Pri psih, ki imajo svetle kremplje lahko ta notranji del vidimo. Tako vam priporočamo, da pri temnih krempljih raje strizite večkrat po malo. Če ste psu prerezali preveč kremplja in je začel krvaveti, lahko krvavitev ustavite s posebnim sredstvom, ki je za to namenjen ali s koruznim zdrobom ali moko. Krvavitev pa bomo ustavili tudi z nekaj minut trajajočim pritiskom na rano.

Ne pozabite na koncu striženja psa pohvaliti in nagraditi!

Avtor: Karin Božič Zupančič

 

Tagi