Ne spreglejte: Obnovitveno izobraževanje o cestno prometnih predpisih

Varnost v cestnem prometu je nekaj, kar moramo imeti vedno v mislih. Je družbena odgovornost do vsakega posameznika, ki uporablja cesto. Varnost v cestnem prometu zadeva vse, saj lahko k večji varnosti cestnega prometa prispevamo vsi. Prav zaradi tega je izredno pomembno, da spremljamo novosti na področju cestno prometnih predpisov. Seveda pa ni nikoli odveč, da od časa do časa obnovimo znanje na tem področju, ki smo ga sicer že osvojili, a smo čez leta na marsikaj tudi pozabili oziroma marsikaterim stvarem ne posvečamo dovolj pozornosti, pa bi jim mogli.

Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Domžale in Društvo Lipa Domžale, Univerza za tretje življenjsko obdobje v četrtek, 5. marca 2020, ob 17. uri za občanke in občane organizirata obnovitveno izobraževanje o cestno prometnih predpisih. Brezplačno izobraževanje bo potekalo v prostorih Društva Lipa Domžale, na Ljubljanski cesti 58, v Domžalah.

Na brezplačnem izobraževanju, ki ga bo izvajala Avtošola Lončar iz Doba pri Domžalah, bo poudarek na novostih in pogostih težavah voznikov:

  1. Veljavnost vozniških dovoljen, podaljšanje veljavnosti, zdravniški pregledi…
  2. Obnovitev in novosti glede prometne signalizacije.
  3. Obnovitev in novosti glede voženj v križiščih, posebej krožnih križišč s ločenimi prometnimi pasovi (novosti v smeri Kranja oz. Letališke ceste v Ljubljani).
  4. Pregled ostalih pravil varne vožnje glede na pogostost prekrškov oziroma v izogib le-teh: vožnja po avtocesti, hitri cesti – določeni za motorna vozila, vožnja v predorih, varnostne razdalje, uporaba prometnih pasov, sistem izmeničnega vključevanja, vožnje v območjih umirjenega prometa, vožnje mimo ovir, prehitevanja
  5. Prikaz elektronskih testov in po želji reševanje testa.

Na izobraževanju bo možna tudi prijava na testno vožnjo v spremstvu inštruktorja, ki se bodo izvedla po dogovoru z Avtošolo Lončar.

Maksimiljan Karba, predsednik Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Domžale je v zvezi obnovitvenim izobraževanjem povedal, da je priporočljivo, da se izobraževanja udeležijo starejši vozniki, da se jih poduči in se jim svetuje, kako naj ravnajo v cestnem prometu. “Kot starostnikom nam določene stvari pojenjujejo, prav tako pozabljamo in nismo več tako fleksibilni, kakor bi morali biti. Zato je dobro, da se voznike malce spomni oziroma, da se jih spodbudi, da se bodo lepše obnašali v cestnem prometu,” je namen izobraževanja obrazložil Karba.

Po njegovih besedah si pobude za tovrstno izobraževanje prišle s strani občank in občanov, pa tudi s strani krajevne skupnosti. Zaradi tega so na Svetu za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Domžale sprejeli sklep, da bodo skupaj z Društvom Lipa Domžale, Univerzo za tretje življenjsko obdobje organizirali predavanje oziroma obnovitveni tečaj cestno prometnih predpisov za starostnike in pa tudi vse ostale, ki so ravno tako vabljeni na obnovitveni tečaj: “Univerza za tretje življenjsko obdobje nam je prijazno ponudila brezplačno na uporabo svoje prostore. Z njihovim sodelovanjem smo pridobili tudi predavateljico Barbaro Lončar iz Avtošole Lončar,ki bo izvedla obnovitveno izobraževanje.”

Društvo Lipa Domžale, Univerze za tretje življenjsko obdobje po besedah predsednika Marjana Ravnikarja vsako leto pripravlja tovrstno izobraževanje: “Letos smo šli korak naprej, saj smo se povezali s Svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Domžale in skupaj za občanke in občane pripravili obnovitveno izobraževanje o cestno prometnih predpisih. Po mojem videnju in povpraševanje, je po tovrstnem izobraževanju zelo veliko zanimanje.”

Ravnikar nam je povedal, da v Društvu Lipa Domžale delujejo medgeneracijsko in povezovalno, zato je bo ta dogodek potekal na ravni celotne občine oziroma še širše, saj na omenjeno izobraževanje lahko pridejo tudi občani iz okoliških občin. “Smo odprti. Predvsem pa je namen, da občankam in občanom predstavimo novosti na področju cestnega prometa. Zelo aktualna so krožišča, novi prometni znaki, veljavnost vozniškega dovoljenja in pa tudi nova zakonodaja,” je poudaril Ravnikar, ki je še dejal, da se bodo slušatelji na izobraževanju lahko prijavili tudi na testno vožnjo. Z Avtošolo Lončar se bodo dogovorili za termin testne vožnje pod vodstvom inštruktorja.

“V veliko veselje mi je, da lahko tako dobro sodelujemo z Občino Domžale.  Mislim, da je sodelovanje vsako leto boljše. Naše društvo želi občankam in občanom približati naše dejavnosti in jih čim bolj ozaveščati z raznimi novostmi, med katerimi so tudi novosti na področju cestnoprometnih predpisov,” je še povedal Ravnika.

Kot smo že omenili v uvodu bo obnovitveno izobraževanje o cestno prometnih predpisih potekalo v prostorih Društva Lipa Domžale, na Ljubljanski cesti 58, v Domžalah, v učilnici 2. Vabljeni, da se jim pridružite in tudi sami obnovite svoje vozniško znanje.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar

 

Tagi