Ne boj se goreti!

Pred 28 leti so skavti prvič prinesli luč v Slovenijo pod geslom »Mir je čas brez vojne«. Sporočilo je bilo takrat predvsem odmevno in na mestu. Danes je to sporočilo že tako daleč nazaj, da smo nanj morda že malo pozabili.

Tudi letos so nas v Uradu župana na Občini Domžale obiskali skavti in predali luč miru. Letošnje geslo je “Ne boj se goreti!” Poslanica govori o našem poslanstvu širjenja svetlobe in ljubezni, ki sta rešitev za vsakega človeka, ne glede na strah, ki je prisoten v nas. Svetlobo (Luči miru iz Betlehema) potrebujemo, da lahko vidimo stvari in ljudi v pravi, polni podobi – brez nje lahko spoznavamo le delno, na pol. Na podoben način v odnosih deluje ljubezen: daje tisto svetlobo, ki je potrebna, da v bližnjem ne vidimo več nasprotnika, temveč prepoznamo brata oziroma sestro.

Luč je tu. Čaka, da jo ponudim bližnjemu in z njenim plamenom zanetim mir. Vendar se bojim …
Česa se bojiš?
Strah me je, da moj plamen ni dovolj velik in jaz nisem dovolj dober, da ga ponudim drugim. Kako naj jim stopim naproti, ne da bi me odrinili od sebe? Kaj, če zaradi mene zavrnejo plamen in mir, ki ju prinašam?
Res je, da nikoli ne boš dovolj dober za vse. A zakaj bi te to ustavilo?
Kako naj bi me ne ustavilo?
Nikoli ne moreš ugajati vsem, a zame boš vselej dovolj dober, ker te imam rad. Ko to sprejmeš in v svetlobi plamena pogledaš sočloveka, vidiš, da je tvoj brat in ne nasprotnik, tvoja sestra in ne sovražnica.
Naj potem še gorim?
Vedno. Samo z lučjo lahko preženeš temo in samo z ljubeznijo lahko prižgeš mir.
Ne boj se goreti!

Vir: imb.skavt.net, Foto: Teja Hauptman

Komentarji uporabnikov
Tagi