“Narejeno v Domžalah” – Hvaležni za izkušnjo sprejetosti!

Mladi fantje in dekleta, ki so vključeni v dnevni center Društva Verjamem vate, si bodo 4. september 2017, zapomnili za vse življenje. Takrat se je namreč odprlo okno v samostojnost petim mladim, ki se zaradi svojih značilnosti niso bili sposobni zaposliti. Polni upanja in motivacije za delo so verjeli v boljšo prihodnost zase in za ljudi, ki jim stojijo ob strani. Ljubezen, vera ter volja njihovih mentoric pri uvajanju  v samostojnost, so jim dala pogum in moč, da so kvalitetno razvili svoje kompetence za delo. Lepo sprejeti in podprti s strani Občine Domžale ter občank in občanov Domžal, se korak po koraku stvari spreminjajo na bolje, integracija v lokalno skupnost pa je presegla vsa pričakovanja. Hvaležni za izkušnjo sprejetosti, so širši javnosti predstavili svojo življenjsko priložnost, da se tudi sami uveljavijo pri delu.

V četrtek, 26. septembra 2019, se je v Kulturnem domu Franca Bernika odvil dobrodelni dogodek “Narejeno v Domžalah”, kjer so mladi z motnjami v telesnem in duševnem razvoju predstavili svojo samostojnost, ki so jo pridobili v času delovanja dnevnega centra Društva Verjamem vate, ki ga sofinancira Občina Domžale. Na prireditvi so bila na modni reviji predstavljena tudi unikatna reciklirana oblačila LUP, ki jih z veliko predanostjo ustvarjajo v šivalnici Naše trgovin’ce, katera mladim z telesno in duševno motnjo omogoča podporno delovno okolje.

Voditelj prireditve Robert Pečnik-Pečo in glasbenik Samuel Lucas, ki so se mu mladi zahvalili za njegovo udeležbo na dobrodelni prireditvi.

Na prireditvi, ki jo je povezoval Robert Pečnik-Pečo, so svojo dobrodelnost in podporo mladim izkazali glasbeniki Samuel Lucas, Rebeka Dremelj, Teja in Senožeški tamburaši, napravljeni v lepa rdeča oblačila, ki so nastale v društvu v Naši trgovin’ci.

Po pozdravnem govoru, ki ga je prebral Jaka, so si obiskovalci prireditve najprej ogledali filmček iz življenja in dela mladih ustvarjalcev, nato pa so sledile glasbene točke sodelujočih glasbenikov. Vse zbrane je pozdravila tudi podžupanja Občine Domžale mag. Renata Kosec, ki že od vsega začetka sodeluje z Društvom Verjamem vate, zato so bile njene besede usmerjene  v dobro sodelovanje med društvom in Občino Domžale. Povedala je, da jo veseli, so se mladi tako aktivno vključili v samostojnost ter v delo, ki ga v društvu nikoli ne zmanjka. Po besedah podžupanje si bodo še naprej prizadevali, da bi vse potekalo dobro, razmišljajo pa tudi o razširitvi dejavnosti in ekipe. Ob koncu je skupaj z Jakom in Gregom prebrala  pesem »V meni je sonce«, ki je ganila srca obiskovalcev tega dobrodelnega dogodka.

Podžupanja mag. Renata Kosec je skupaj z Jakom in z Gregom prebrala pesem “V meni je sonce”, ki je ganila srca obiskovalcev dobrodelnega dogodka.

Sledila je modna revija modne blagovne znamke LUP, ki je unikatna kreacija Društva Verjamem vate. Blagovna znamka v sebi združuje že napisane zgodbe njihovih zvestih darovalcev oblačil, katere vsakodnevno pripovedujejo fantje in dekleta, ki vsako jutro komaj čakajo, da se odprejo vrata dnevnega centra ter Naše Trgovin´ce. V njem nastajajo nove, prav posebne zgodbe, ki jih v sebi skrivajo unikatni kosi oblačil LUP. Oblačila so sestavljena iz več kosov rabljenega jeansa, ki jih čipka in pletena nit povezujeta v unikaten recikliran, pa tudi moden izdelek. Pod imenom LUP se skriva povratna krožna zanka obnove, prenove, reciklaže stvari, ki krožijo od uporabnika do uporabnika, hkrati pa se v imenu skriva tudi koren UP, kot Upanje. Upanje za ljudi, ki se zaradi svojih značilnosti ne morejo zaposliti, a si kljub vsemu želijo biti vključeni v delo in čutiti pripadnost ter sprejetost v delovnem okolju. Tako edinstveno kot je LUP oblačilo ali pa morda modni dodatek, kot naprimer LUP torbica, je edinstven tudi človek, ki LUP reciklirano oblačilo s ponosom nosi. To ni samo kos, ki ga oblečemo, zato ker pač nekaj moramo obleči, ampak umetnost, s katero pokažemo, da nam ni vseeno za okolje in človeka. O tem so se obiskovalci koncerta lahko prepričali na modni reviji, ki jih je popeljala v svet drzne čarobnosti, ustvarja pa jih  modna ustvarjalka Meta Podgoršek, ki je po modni reviji tudi prišla na oder z vsemi manekenkami.

Rebeki Dremelj so se na odru pridružili mladi varovanci Društva Verjamem vate.

Odlična prireditev, ki se je odvila, je ganila vse obiskovalce. Na koncu so na oder povabili še vse glavne »krivce«, ki kakorkoli prispevajo k delovanju dnevnega centra Društva Verjamem vate, z Vesno Vehovec in Alenko Žnidar na čelu.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi