Namesto zabojnikov raje obremenil okolje. Zaradi takšnih posameznikov naravi v Sloveniji ne gre dobro!

Danes obeležujemo Svetovni dan okolja, ugotovitev zavoda za varstvo narave, ki je po šestih letih – skladno z evropsko direktivo o habitatih – pripravil novo poročilo o 201 rastlinski in živalski vrsti v Sloveniji in 60 različnih življenjskih prostorih (habitatnih tipih), v katerih te vrste bivajo. Iz poročila je razvidno, da naravi v Sloveniji ne gre dobro, saj je več kot polovica rastlinskih in živalskih vrst ogrožena, od tega gre najslabše žuželkam, kar je še posebej alarmantno, ker na dnu prehranjevalne verige predstavljajo hrano za številne druge živali. Da jim gre tako slabo, je predvsem zasluga posameznikov, ki se nahajajo na dnu človeške inteligentne verige. 

5. junija obeležujemo Svetovni dan okolja. Ta dan naj bo spodbuda, da premislimo o naših navadah, ki tako ali drugače obremenjujejo naše okolje. En primer takšne naše navade, ki je dokaz, da smo ljudje neodgovorni do narave, si lahko ogledate na fotografijah, ki nam jih je posredovala naša bralka. Na njej je razvidno ravnanje neodgovornega posameznika, ki je namesto, da bi obremenil zabojnike za odpadke, raje obremenil naše skupno okolje.

Bralka, ki nam je posredovala fotografiji, nam je povedala, da zeleno rekreacijsko os ob reki Kamniški Bistrici in Rači za sprehod z veseljem uporablja vsak dan. Če jo je dan za dnem spremljala čudovita narava, pa je ob današnjem prizoru dobesedno obnemela. Nekdo je na potki ob Rači odložil večjo količino embalaže iz kartona in lesa, ki je po vsej verjetnosti služila za hrambo sadja in zelenjave. Bralka pravi, da je to še en dokaz, da smo ljudje neodgovorni do narave in da se ob enem ne zavedamo, da kar dajemo naravi, nam sama to tudi povrne. Glede na vrsto in večjo količino odvržene embalaže, lahko seznam potencialnih osumljencev dejanja hitro zožimo, saj je ta po vsej verjetnosti služila hrambi sadja in zelenjave v kakšni trgovini, prodajalni sadja in zelenjave ali pa na tržnem prostoru.

Smo pa izvedeli, da je že takoj zjutraj ukrepalo Občinsko redarstvo Občine Domžale. Na podlagi dokumenta, ki je bilo najdeno med odvrženo embalažo, so odkrili podjetje in kasneje tudi voznika kombija, ki je tja pripeljal in odvrgel odpadno embalažo. Iz Občinskega redarstva so nam sporočili, da je moral kršitelj odpadno embalažo odstraniti, zoper njega pa sledi tudi postopek. In prav je tako! Edina stvar, ki zaleže v takšnih primerih je ta, da kršiteljem obremeniš njihovo denarnico.

Kot smo že omenili v uvodu naj bi bil Svetovni dan okolja, namenjen spodbudi, da premislimo o naših navadah, ki tako ali drugače obremenjujejo naše okolje. Ravno včeraj smo o tem na našem portalu objavili tudi prispevek za naslovom »Pred svetovnim dnevom okolja: Vsak izmed nas prispeva svoj delež«, kjer je smo med drugim zapisali, da z majhnimi spremembami v vsakdanjem življenju lahko vplivamo na ohranjanje našega okolja. Verjetno se vsi strinjamo, razen nekaterih izjem, da odpadki v naravo ne spadajo, da si je treba prizadevati za ohranjanje biotske raznovrstnosti in čistih vodnih virov, premalo pa se zavedamo, da je okolje odvisno od ravnanja čisto vsakega izmed nas.

Kaj torej lahko storimo sami, da bo naše okolje čim manj obremenjeno? Čist preprosto: zmanjšajmo količino odpadkov v gospodinjstvu, odpadke ločujmo in odpadkov ne spuščajmo v kanalizacijo!

Avtor: Miha Ulčar; Foto: bralka

 

Tagi