Na Trojanah so se družili za dober namen

Vikend med 6. in 8. septembrom je v večini krajevnih skupnosti v občini Lukovica potekalo zanimivo dogajanje, ki je privabilo domačine in obiskovalce iz drugih krajev. Tako je bilo tudi v soboto, 7. septembra, na igrišču poleg gasilskega doma na Trojanah, kjer so na pobudo Društva prijateljev Družine Trojane in KS Trojane poleg razstave ustvarjalk združili moči tudi s Prostovoljnim gasilskim društvom Trojane in zbirali sredstva za defibrilator. K dogodku so pristopili še v Športnem društvu Trojane, Društvu namiznega nogometa Foos kru, Društvo podeželskih žena Blagovica – Trojane, Lovska družina Trojane – Ožbolt, Moški pevski zbor Lipa Trojane in cerkvene pevke Šentožbolta. Iz sosednje občine Zagorje ob Savi sta se pridružili Krajevna skupnost Šentgotard in Turistično društvo Šentgotard, manjkal pa ni niti Boštjan Gorenc – Pižama, ki v teh krajih stanuje že deveto leto.

»Ideja za dogodek je nastala popolnoma spontano. Članice društva prijateljev Družine Trojane rade ustvarjamo in smo aktivne na področju ročnih spretnosti, zato smo se odločile, da svoje izdelke pokažemo na razstavi. Odločile smo se za spominsko sobo PGD Trojane, kjer se tedensko srečujemo, nato pa se je pridružila še KS Trojane in ostala društva. Odločili smo se za krajši kulturni program, tako množični obisk na oblačno soboto pa nas je vse pozitivno presenetil,« je svoje vtise po dogodku strnila Nada Smrkolj, predsednica Društva prijateljev Družine Trojane.

Na Trojanah so se zbrali (od leve proti desni) nekdanji predsednik PGD Trojane Lado Goričan, Boštjan Gorenc – Pižama, predsednik KS Trojane Borut Smerkolj, županja Občine Lukovica mag. Olga Vrankar, župan Občine Zagorje ob Savi Matjaž Švagan, nekdanji minister za kmetijstvo Ciril Smrkolj, poveljnik PGD Trojane Luka Doberšek, predsednik KS Šentgotard Martin Gaberšek.

Zbralo se je več kot tristo obiskovalcev

Več kot tristo obiskovalcev iz območij KS Trojane in KS Šentgotard se je zbralo v šotoru na trojanskem igrišču, med njimi županja občine Lukovica, mag. Olga Vrankar, župan občine Zagorje ob Savi Matjaž Švagan in nekdanji minister za kmetijstvo Ciril Smrkolj. V kulturnem programu so prisluhnili melodijam Moškega pevskega zbora Lipa Trojane, cerkvenim pevkam iz naselja Šentožbolt, recitacijam krajanke Anice Pungartnik, zgodovini in aktivnostim Prostovoljnega gasilskega društva Trojane, Športnega društva Trojane, Turističnega društva Šentgotard ter se zabavali ob skeču, ki sta ga pripravili Ladi in Dani.

V slogi je moč

Po zaključku programa so se na igrišču odvijale športne igre, natančneje štiri tekme, kjer so se društva pomerila v vlečenju vrvi, metanju podkev, tri v vrsto in s staro ročno brizgalno. Najmlajši so imeli možnosti igrati ročni nogomet, ki ga je posodil David Potrbin iz Društva namiznega nogometa Foos kru, se zabavali na igralih, uživali ob pogostitvi, ki so jo pripravili trojanski gasilci, z zanimanjem spremljali športne igre s tribune ali se sladkali s pecivom, ki so ga napekle članice društev.

Nada Smrkolj, predsednica Društva prijateljev Družine Trojane, je bila pobudnica dogodka, ki je združil več ljudi, kot so upali pričakovati.

Veliko si jih je z zanimanjem ogledalo razstavo ročnih spretnosti članic Društva prijateljev Družine Trojane, kjer se je s svojimi stvaritvami predstavilo več kot 20 ustvarjalcev in ustvarjalk. Pletenine, puloverji, nakit, slike, mila, šopki, fotografije, izdelki iz lesa, torbe, kape, zelišča, pesmi, prtički, venčki, košare so navdušile obiskovalce ter si jih je bilo možno ogledati tudi vso nedeljo.

Ustvarjalnost je v teh krajih brez dvoma doma, zato ni presenetljivo, da se z velikim veseljem v lokalnem okolju udejstvuje komik, igralec, pisatelj, podcaster, raper in prevajalec Boštjan Gorenc – Pižama, ki so ga krajani vzeli kar za svojega, saj že devet let stanuje v bližnjem naselju: »Vedno kadar grem kam, imam s seboj trojanske krofe, da jih lahko podarim naključnim mimoidočim,« se pošali in dodaja, da se je že čisto privadil življenja v teh krajih in se veseli nadaljnjih srečanj.

Avtor: Lea Smrkolj; Foto: Lea Smrkolj

Tagi