Na tradicionalnem jesenskem sejmu v Komendi tokrat kar 700 razstavljavcev

Ta vikend vse poti vodijo v Komendo, saj tam poteka 24. Jesenski kmetijsko obrtni sejem, ki je svoja vrata odprl v petek, 4. oktobra 2019. Na sejmu se tokrat predstavlja kar 700 razstavljavcev iz vse Slovenije in tudi drugih evropskih držav.  Pester razstavni program številnih razstavljavcev letos dopolnjuje razstava konj Slovenske avtohtone in tradicionalne pasme, posebno pozornost pa bodo v času sejma v sodelovanju z Zavodom za gozdove Slovenije namenili varnemu delu v urejenem gozdu z motorno žago. Seveda pa komendski sejem tudi letos ne bo minil brez obveznih spremljevalnih dogodkov. Kot je že običaj je vstop na sejem za obiskovalce brezplačen (vstopnica je predvidena le za večerni zabavni program), prav je urejeno organizirano brezplačno parkiranje.

Na sejmu, ki ga organizira Konjeniški klub Komenda, bo tako kot vedno zanimivo, veselo in tudi strokovno. Zaradi kmetijske in poslovne usmeritve se je sejem začel s predavanjem o Novih tehnoloških rešitvah v pridelovanju krompirja, o namakanju, boleznih, škodljivcih in izboru ekološke pridelave. Na urejenem zunanjem prostoru se bodo vse tri dni predstavljali predvsem kmetijski razstavljavci, nekateri podjetniki in obrtniki ter društva pa se bodo poleg zunanjega predstavilo v šotorih. Tam se bo odvijalo še marsikaj zanimivega, med drugim bo potekala razstava konj Slovenske avtohtone in tradicionalne pasme, posebno pozornost pa bodo z Zavodom za gozdove Slovenije namenili varanemu delu v urejenem gozdu z motorno žago. Zanimiva novost pa bo tudi posebna naprava za pravilno rezanje drevesnih debel s tako imenovanimi napetimi vlakni. Obiskovalci se bodo lahko seznanili s tujerodnimi invazivnim vrstami. Na sejmu se bodo prvič predstavile tudi območne obrtno-podjetniške zbornice Gorenjske.

Na sejmu se tokrat predstavlja kar 700 razstavljavcev iz Slovenije in tudi drugih evropskih držav.

Pester in živahen pa bo tudi ob sejemski program. Za živahno dnevno dogajanje bodo poskrbeli komendski in mengeški godbeniki, ansambli Viharnik, Hodnir in drugi, pa mažoretke, folklorne skupine. Živahno bo tudi po sončnem zahodu – v posebnem glasbenem šotoru sta v petek zvečer za vzdušje poskrbeli skupini Calypso in Pop Design, v soboto pa skupina Ljubavnici in pevka Ines Erbus. Vstopnina na večerni program je 5 evrov.

Ker tudi letos na sejmu pričakujejo več deset tisoč obiskovalcev, bo ta vikend v Komendi veljala začasno spremenjena prometna ureditev. Urejeno bo tudi parkiranje in brezplačni avtobusni prevoz. Da bi se izognili gneči in slabi volji, obiskovalcem priporočajo, da svoja vozila parkirajo na brezplačnem parkirišču v Poslovni coni v Žejah, od koder bo urejen reden brezplačni avtobusni prevoz. Organizator je zagotovil tudi dovolj parkirnih prostorov na travnikih pri Osnovni šoli Komenda in na velikem travniku ob lokalni cesti Križ-Gmajnica.

Med številnimi razstavljavci se predstavlja tudi Zavarovalnica Triglav, Vaš partner za zdravje.

Jesenski kmetijsko obrtni sejem se je začel s slavnostnim odprtjem, ki ga je povezoval Franci Peternel. Prireditve so se udeležili gostje, med njimi tudi predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec, državni sekretar na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jože Podgoršek, župan Občine Komenda Stanislav Poglajen, predsednik Kmetijsko gospodarske zbornice Slovenije Cvetko Zupančič, predsednik Zadružne zveze Slovenije Peter Vrisk, predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Branko Meh ter številni drugi gostje. Za popestritev programa na odprtju sejma so poskrbeli godbeniki KD Godba Komenda, mažorete Twirling in mažoretnega kluba Komenda, folkloristi Folklorne skupine Društva upokojencev Komenda in Godci FS Sava.

Mažorete Twirling in mažoretnega kluba Komenda bo spremljavi Godbe Komenda.

V uvodu je vse zbrane pozdravil in nagovoril Lojze Lah, predsednik Konjeniškega kluba Komenda in častni občan Komende, ki je povedal, da danes spomladanski in jesenski kmetijski sejem poznajo po vsej Sloveniji in tudi v dobršnem delu Evrope. Z njim pa je postala znana tudi občina Komenda: »Vsi skupaj smo lahko počaščeni, da ima naš sejem pomembno mesto na slovenskem gospodarskem, kmetijskem, obrtniškem, društvenem in družabnem področju.« Po njegovih besedah se na letošnjem jesenskem sejmu na približno 5 tisoč kvadratnih metrih urejenega zunanjega prostora in v osmih šotorih, predstavlja 700 razstavljavcev. Ob tem pa potekajo tudi številne predstavitve in prikazi, med njimi tudi razstava Slovenske avtohtone in tradicionalne pasme konj. Vsem razstavljavcem je zaželel  lepo sejemsko poslovanje, obiskovalcem pa prijazno dobrodošlico.

24. Jesenski kmetijsko obrtni sejem Komenda so odprli na posebni uvodni prireditvi, ki se jo je udeležil tudi predsednik Vlade RS Marjan Šarec ter številni drugi gostje.

»V veliko veselje in čas mi je, da vas lahko danes pozdravim na 24. Jesensko kmetijsko obrtnem sejmu v Komendi, ki je že zdavnaj pridobil domovinsko pravico v Komendi, v Sloveniji in tudi izven naše države. Pred 24. leti smo prvič slišali za komendski sejem, takrat so bili mnogi skeptični, če mu bo uspelo in če se bo obdržal in če je odločitev nekaterih prava. Danes je seveda vsakemu jasno, da je bila odločitev pogumna, smela in več kot prava,« je v uvodu svojega govora povedal predsednik Vlade RS Marjan Šarec, ki je v nadaljevanju poudaril, da je kmetijstvo v Sloveniji zelo pomembna panoga. Po njegovih besedah je pomembno, da dvignemo nivo samooskrbe in da se začnemo zavedati, da je samo tisto kar je pridelano doma najbolj zdravo. In s tem ko jemo domačo hrano, pomagamo domačim proizvajalcem. »Izzivov na področju kmetijstva ne bo zmanjkalo. Dela ne bo zmanjkalo. Verjamem, da bomo s skupnimi močmi ne samo ohranili slovensko kmetijstvo, ampak ga tudi razvijali,« je še dejal Šarec, ki je komendskemu sejmu in vsem, ki sodelujejo na njem, zaželel vse dobro ter veliko novih sklenjenih poslov.

Sejem je res pester in zanimiv, zato si ga le oglejte. In še nekaj velja izpostaviti: “V času komendskega sejma vse poti vodijo v Komendo.”

Več o 24. Jesenskem Kmetijsko obrtnem sejmu Komenda si lahko preberete na povezavi tukaj.

Avtor: Miha Ulčar; Foto, vidoe: Miro Pivar

Tagi