Na Šumberku nova razgledna ploščad, ki nudi enega najlepših pogledov na Domžale in okolico

V začetku letošnjega leta smo na našem portalu objavili zgodbo o najbolj obiskani domžalski klopci, ki se je nahajala na najbolj elitnem mestu domžalskega mestnega gozda – Šumberka. Njeno mesto je bilo na razgledni točki, od koder se razprostira čudovit pogled na mesto ter bližnja naselja, v primeru lepega vremena pa od tam pogled seže vse do okoliških Alp. Ker ima vsak začetek svoj konec, je tega dočakala tudi ta znamenita klopca. Pet desetletij služenja popotnikom in kljubovanju vremenskim razmeram, je na klopci pustilo sledi, zato je pred dnevi zaključila svojo pomembno nalogo saj so jo upokojili, nadomestila pa jo je nova razgledna ploščad z info tablami.

Na razgledni točki Šumberka, večnega čuvarja sotočja Kamniške Bistrice in zelenega plašča Domžal, je dobrih pet desetletij stala klopca, ki je nudila možnost za krajši počitek številnim obiskovalcem domžalskega mestnega gozda. Ker se je nahajala na prostoru, kjer utrujene noge in šumeča glava najdejo novo voljo do življenja, vse to pa nudijo dišeča gozdna tla, gozdno rastje in oglašanje gozdnih prebivalcev, ki so tam našli prebivališča in zatočišča, je bila njena pomembnost toliko večja. V petih desetletjih je slišala mnogo zgodb, ki so jih popotniki pustili tam hote ali nehote. Prav tako je bila priča številnim ukradenim poljubom, pa tudi potočenih solz, številnih veselih in manj veselih prigod … Vsa ta leta je kljubovala vremenskim razmeram, obenem pa je prenašala tudi težo vsakega, ki je sedel nanjo.

Minule dni pa je prišel tisti čas, ko se je morala posloviti, saj so tam v bližini zgradili novo razgledno ploščad z info tablami, le-te pa so vsebina nove pravljično-doživljajske poti Pravljični Šumberk, ki otrokom razkriva skrivnost izgubljenega slamnika, obenem pa na poti spoznavajo skrivnosti domžalskega mestnega gozda in bogato domžalsko zgodovino.

Na Občini Domžale so nam v zvezi z novo razgledno ploščadjo na Šumberku povedali, da ta projekt zajema izdelavo razgledne ploščadi z info tablami, leseni podest za počitek, urejen pa je tudi dostop do razgledišča v neposredni okolici ter krajinsko ureditev. Izvajalec del je bilo podjetje GlampTech d.o.o. Ekipa je opravila odlično delo, ki jim tudi ni bilo problema delati v precej oteženih okoliščinah. Stroški izvedbe del so 11.692,91 EUR z DDV. Predmet ureditve pa ni bila celotna pot, ampak samo razgledna ploščad z dostopom iz neposredne okolice.

Posebnost nove razgledne ploščadi je, da je od tam eden najlepših pogledov na Domžale, saj zajame Kamniško Bistrico z zeleno osjo, Homški hrib s cerkvijo, slamnikarske dimnike, kot del slamnikarske dediščine Domžal ter ‘sposojene’ Kamniško Savinjske Alpe. Ob lepem vremenu pa se vidi vse do Triglava. Imena nova točka oziroma razgledna ploščad še nima, so nam pa na Občini Domžale dejali, da so odprti za predloge, zato kar na plano z njimi.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Vido Repanšek, Karin Božič Zupančič

Tagi