Na skupni čistilni akciji poskrbeli, da so Domžale čistejše

Da bi  naša narava ostala čista in nas še dolgo navduševala v svoji lepoti, je prvo soboto v mesecu aprilu potekala čistilna akcija Očistimo Domžale 2018, v katero so se vključile vse krajevne skupnosti, ki so v sodelovanju s krajani, društvi, šolami in podjetji poskrbele za čistejšo in lepšo občino Domžale.

Na skupni čistilni akciji, ki je potekala v soboto, 7. aprila 2018, so sodelujoči občani očistili našo občino nepravilno odloženih odpadkov in z izvedeno akcijo poskušali prispevati k okoljski ozaveščenosti, dolgoročno pa tudi k spremembam navad ljudi.

Zabojniki za odpadke so bili za čas čistilne akcije postavljeni na več lokacijah po občini, tako da so lahko udeleženci čistilne akcije zbrane odpadke odlagali v njih. Vodje zbirnih mest so na zbirnem mestu podali vsa navodila, zagotovili so osnovne pripomočke ter udeležence razporedili po skupinah, ki so se  nato razporedile po lokacijah čiščenja. Vsi udeleženci čistilne akcije so bili tako, kot vsako leto, tudi letos deležni malice ob zaključku akcije, za kar je poskrbela Občina Domžale, kjer so tudi povedali, da jih veseli, da so se občanke in občani odzvali na čistilno akcijo in s svojo udeležbo poskrbeli k čistejši in lepši občini. Odpadki postajajo vse večji okoljski problem, ki ga lahko kot posamezniki rešujemo že na vsakodnevni ravni, kot skupnost pa svoj delček prispevamo na vsakoletni občinski čistilni akciji Očistimo Domžale.

Foto: PGD Žeje – Sveta Trojica

Po besedah udeležencev čistilne akcije lahko sklepamo, da je smeti ob Kamniški Bistrici več kot prejšnja leta, kar je žalostno, saj je ob zeleni osi veliko košev za smeti, ki so dostikrat na pol prazni, trava pa polna vrečk in pločevink. Pasje iztrebke pasjeljubci sicer poberejo za svojim kužkom, vendar potem vrečko odvržejo v grmovje, namesto v koš za smeti. Veliko smeti na obrežje Kamniške Bistrice prinese tudi reka sama s krajev iz gornjega toka, vsa ta navlaka pa se zatakne ob vejah dreves in grmovja ter s tem kazi lepoto narave in reke same. Je pa po besedah predsednika KS Slavka Šlandra Domžale Marjana Ravnikarja pohvalno, da niso našli nobenih igel, ki bi jih tam pustili uživalci drog. In upajmo, da tako tudi ostane. Za smeti pa bi naprosili obiskovalce zelene osi, naj jih odvržejo v koše, saj so temu namenjeni. Naj jim ne bo težko narediti korak ali dva in stopiti do koša ter tam odvreči odpadke. S tem tudi poskrbijo za lepšo naravo ter obiskovalcem, ki prihajajo za njimi, pokažejo, da je čista narava naša skrb.

Avtor: Miro Pivar; Foto: Simona Pivar, PGD Žeje –  Sveta Trojica, PGD Stob – Depala vas; Video: Simona Pivar

Tagi