Na pomoč gasilcem z donacijami preko spleta

V prvi polovici leta gasilska društva niso imela možnosti za pridobivanje sredstev na prireditvah, zabavah in tekmovanjih. Zdaj upajo, da si bodo opomogli s čisto novim načinom doniranja – zbiranje donacij preko spletne platforme E-Donacije.

Izbruh epidemija koronavirusa in vseh s tem povezanih ukrepov – zmanjševanje socialnih stikov, samoizolacija itd. – sovpada z dlje časa načrtovanimi spremembami na področju zagotavljanja finančnih sredstev za naše delovanje in samo potrjuje pravilnost zastavljenega koncepta. V letošnjem letu slovenska gasilska društva planirajo nakup 200 vozil v okvirni vrednosti 20 milijonov evrov. Velik del teh sredstev namenijo društvom tudi lokalni donatorji, ki jih obiščemo večkrat na leto. Zbiranje sredstev prek dobrodelnih koncertov, sejmov, veselic, tekmovanj in podobno še dlje časa ne bo možno. Ti dogodki morajo v prihodnosti postati neke vrste dopolnitev aktivnosti v lokalnih okoljih in ne nuja zaradi zagotavljanja materialnih sredstev za delovanje,” je na novinarski konferenci povedal predsednik Gasilske zveze Slovenije Janko Cerkvenik, ki je skupaj z Mitjem Kotnikom, predstavnikom za medije Skupine Kovanček Group d.d. in Markom Pograjcem, strokovnim sodelavcem Gasilske zveze Slovenije predstavil spletno aplikacijo E-Donacije.

Po besedah sogovornikov aplikacija E-Donacije ni bila ustvarjena zaradi epidemije koronavirusa, ponuja pa rešitev na izzive, ki smo jim priča tudi zaradi epidemije, kot tudi omogoča dosego njihovega cilja in to je zagotavljanje stabilnih in predvidljivih materialno-finančnih pogojev za njihovo delovanje.

Uvajanje in testiranje aplikacije E-Donacije so skupaj s Skupino Kovanček Group d. d., kot enega izmed ključnih orodij zbiranja finančnih sredstev, pričeli konec lanskega leta. “V rekordno kratkem času – v le nekaj dneh – smo zbrali prek 8000 donatorjev dohodnine. Že takrat smo si zastavili, da bomo po uspešnem testiranju v mesecu marcu začeli z donatorsko akcijo, za katero upamo, da bo največja v slovenski zgodovini, a smo jo morali prestaviti zaradi epidemije koronavirusa. Jo pa začenjamo sedaj, s še večjo motivacijo,” je obrazložil Cerkvenik.  V donatorski akciji bodo lahko sodelovala vsa gasilska društva. Cilj je na moderen, tehnološko dovršen, enostaven in varen način dolgoročno zagotoviti donatorska sredstva gasilskim organizacijam, brez lastnega vložka donatorja. “Takšen korak naprej smo ne le dolžni, temveč tudi primorani storiti. Znano je dejstvo, da več kot polovica davčnih zavezancev ne izkoristi možnosti donacije 0,5 % dohodnine organizacijam, ki so upravičene do njih in tako je ostalo skoraj 5,5 milijona evrov sredstev nerazporejenih v proračunu. Naša želja je, da omogočimo takšno rešitev, da z donacijo gasilskim organizacijam finančno posameznik ni obremenjen, temveč, če je možno, celo nagrajen.”

V tem trenutku platforma omogoča doniranje dohodnine in menjavo ponudnika zdravstvenega zavarovanja, se pa implementirajo še drugi partnerji na ostalih področjih. Zato v Gasilski zvezi Slovenije vabijo vse ponudnike bančnih, zavarovalnih in telekomunikacijskih storitev k sodelovanju. S 2 / 2 prisotnostjo na platformi bodo v tem letu predstavljeni publiki približno 250.000 uporabnikov.

Ob tej priložnosti pozivajo tudi vsa gasilska društva, da se čimprej registrirajo v platformo in si omogočijo zbiranje donacij, saj bo v tem letu to verjetno realno edina rešitev, s katero bodo lahko delovali nemoteno.

“Zato pozivamo vse, ki so jim vrednote in delovanje gasilskih organizacij blizu, da nas podprejo preko aplikacije E-Donacije in izkoristijo tudi zakonsko možnost doniranja 0,5 % dohodnine. Mi bomo pa Skupino Kovanček Group d. d. in ponudniki v sistemu preverili, če lahko za njih uredimo kakšen prihranek pri položnicah, ki jih že sedaj plačujejo. Skupaj lahko tako zagotovimo gasilskim organizacijam trajno materialno finančno podlago za nakup opreme, delo z mladimi in s tem izvajanjem našega poslanstva,” je še povedal Cerkvenik.

Miha Ulčar; Foto, video: Gasilska zveza Slovenije

 

Komentarji uporabnikov
Tagi