Na OŠ Domžale s tujimi partnerji o varovanja okolja in vzgoji za trajnostni razvoj

Osnovna šola Domžale je že od leta 2015 aktivno vključena v mednarodne projekte v sklopu programa Erasmus+, ki jih v celoti financira Evropska Unija. Letos je potek drugi KA1 Erasmus+ projekt: Mednarodna dimenzija sodelovalnega učenja vzgoje za trajnostni razvoj v naravnem okolju. Letos so izkušnje na mednarodnih strokovnih izobraževanj v tujini, ki so se jih v okviru KA1 do sedaj udeleževali učitelji, nadgradili še s KA2 Erasmus+ projektom strateških partnerstev. S partnerji iz Švedske, Poljske in Grčije so sooblikovali projekt medsebojnega izmenjevanja izkušenj in znanja, saj so na EU mobilnosti ob spremstvu učiteljev odšli tudi učenci njihove šole, v aprilu 2018 pa so na Osnovni šoli Domžale gostili tuje partnerje, tako učence kot učitelje iz Švedske, Poljske in Grčije.

Gostom so na Osnovni šoli Domžale v času njihovega obiska partnerjem pokazali našo državo, predstavili slovenski šolski sistem ter predvsem način dela na njihovi šoli. Predstavili so jim dosedanje bogate izkušnje na področju poučevanja angleškega jezika na vseh nivojih šolanja. Osrednji poudarek pa je bil na praktičnem prikazu vzgoje za trajnostni razvoj, terenskega učenja in raziskovalnega naravoslovnega poučevanja ter sodelovalnega učenja, saj želijo njihove bogate izkušnje vseh okoljskih in drugih projektov internacionalizirati.  Med obiskom so gostje obiskali tudi Podružnično osnovno šolo Ihan, Gimnazijo Domžale in OŠ Roje. Podali pa so se tudi na orientacijski pohod.

Osrednji promocijski dogodek je potekal v sredo, 25. aprila 2018, z okroglo mizo s strokovnjaki o vključevanju varovanja okolja in vzgoji za trajnostni razvoj ter nato se nato nadaljeval s predstavitvijo vseh partnerjev.

Na okrogli mizi so gostili partnerje učence in učitelje iz Švedske, Poljske in Grčije, ki se v Domžalah nahajajo v okviru Erasmus+ izmenjave. Poleg sodelujočih partnerjev so se okrogle mize udeležili še Uroš Govc, ravnatelj OŠ Domžale, mag. Renata Kosec, podžupanja Občine Domžale, dr. Gregor Torkar iz Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani, mag. Gregor Cerar, nacionalni koordinator Eko šole, Anton Komat, slovenski svobodni raziskovalec, pisatelj, scenarist, publicist in naravovarstvenik, dr. Darja Piciga iz Ministrstva za okolje in prostor, Abdreja Grabar, koordinatorica Eko šole na OŠ Rodica, mag. Marko Majce, profesor nemščine na Gimnaziji Domžale, Lidija Turk iz Inštituta za trajnostni razvoj, Tina Trdin, vodja programa izobraževanj in usposabljanj Humanitas,  Nina Valenčič, koordinatorica Erasmus+ na OŠ Domžale, mag. Katarina Vodopivec Kolar, koordinatorica Erasmus+ na OŠ Domžale, Melita Langus Peterlin, MEPI koordinatorica na OŠ Domžale, mag. Urška Gorjan, eko koordinatorica na OŠ Domžale ter mag. Sofija Baškarad, profesorica nemščine in filozofije na Gimnaziji Domžale.

Po okrogli mizi, na kateri so razčlenili temo o vključevanju varovanja okolja in vzgoji za trajnostni razvoj, so se podali na proslavo, kjer je ob kulturnem programu potekala še predstavitev vseh partnerjev. Na prireditvi, kjer se je zbralo lepo število Domžalčanov, ki so gostili tuje partnerje, je v uvodu vse navzoče pozdravil ravnatelj OŠ Domžale Uroš Govc, v programu pa so sodelovali Otroški pevski zbor POŠ Ihan, Šolski orkester Non plus ultra, Enej Juran in Kika Szomi Kralj. Partnerji so se predstavili v sliki in besedi, po predstavitvi pa je vsak izmed sodelujočih partnerjev obesil majhno sliko na magnolijo, ki simbolizira prijateljstvo vseh partnerjev. Le-to so po zaključku prireditve odnesli pred šolo, kjer so jo družno posadili.

Zalo zanimivo in poučno popoldne je popestrilo tudi lepo in sončno vreme.

Več fotoutrinkov z dogodka si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi