Na kolo z Masterchefovkami za dobrodelnost na Veliki planini

Sobotno lepo vreme je na Veliko planino privabilo številne pohodnike in seveda tudi gorske in turne kolesarje, ki so tokrat na Veliki planini kolesarili za dober namen. Na pobudo posameznikov in nekaterih podjetji se je organizator T Atelje odločil, da zbira sredstva za Gorsko reševalno službo Kamnik, ki deluje od leta 1922. Dejansko pa to ni služba, ker jo sestavljajo le entuziasti, prostovoljci, ki se večkrat v gore podajo v najslabših razmerah – ponoči, v najhujših nalivih, mrazu … in vse z namenom, da pomagajo planincem, ki potrebujejo pomoč, ker so poškodovani, prestrašeni ali pa njihovo življenje visi na nitki …

Kar 22 % vseh nesreč v gorah, pri katerih posreduje GRS Kamnik, se zgodi na Veliki planini, zato je organizator 5. septembra ravno na Veliki planini organiziral dobrodelni dogodek gorskega kolesarjenja pod vodstvom vodnika turnega in gorskega kolesarstva in inštruktorja gorskega reševanja Matjaža Šerkezija. Ves dobiček od prodanih prijavnin gorskih kolesarjev ter vseh dobrodelnih prispevkov, zbranih s strani mimoidočih pohodnikov in navijačev, bo namenjen Gorski reševalni službi Kamnik za izboljšanje njihovih pogojev dela. Zbranih je bilo 1.390 evrov, sredstva pa se še zbirajo preko humanitarnega tekočega računa Gorske reševalne službe Kamnik. Tako so se tokrat pohodniki in reševalci za spremembo odzvali na klic dobrodelnosti prav tistim, ki predano, srčno in pogumno rešujejo življenja ljudi in jim pomagajo – gorskim reševalkam in reševalcem.

Kolesarji so bili vseh starosti in fizične pripravljenosti, a so z veseljem prikolesarili iz doline Kamniške Bistrice, gospod srednjih let je prikolesari celo direktno iz Ljubljane.

Tako so gorski kolesarji z Matjažem Šerkezijem, vodnikom turnega in gorskega kolesarjenja in gorskim reševalcem ter z Izo Logar, športno navdušenko in osebno trenerko, ki jo gledalci prav tako lahko spremljajo v kuharski bitki Masterchef, krenili iz spodnje postaje žičnice pod Veliko planino do gostišča  Zeleni rob in potem naprej do lične lesene hiške z vabljivim imenom Sladki kot. Tam sta jih s pastirsko mal’co počakali še druga Masterchefovka Tanja Pirc in pa lastnica Sladkega kota Julija Slapnik s pastirsko mal’co.

Res veliko število pohodnikov je pristopilo h gorskim reševalcem in reševalki (Srečo Podbevšek, predsednik, Franci Vrankar, Marjana Hostnik in Primož Hostnik), ki so prikazali osnove reševanja ponesrečencev v gorah. Prostovoljki Leni in Liza sta zlezli v vakuumska nosila, ki v realnih situacijah stabilizirajo ponesrečenca za prevoz v dolino. K sreči je bila to samo demonstracija reševanja in sta deklici celi in zdravi. Takšne demonstracije gorskega reševanja so dobrodošel opomnik vsem pohodnikom in gorskim in turnim kolesarjem, da poskrbijo za svojo psiho-fizično pripravljenost ter primerno obutev in športna oblačila, da do nesreč v gorah in hribih ne prihaja po nepotrebnem.

Ves čas je gorske in turne kolesarje ter pohodnike zabaval pastir Žan v svojih pastirskih oblačilih. Seveda so se vsi otroci želeli fotografirati ravno z njim, če že vsi niso mogli zlesti v reševalna nosila.

Športni dobrodelni dogodek je znova pokazal, da se ljudje znamo povezati za dober namen. Gorska reševalna služba Kamnik se tako iskreno zahvaljuje vsem podpornikom, ki so na ta sončni dan na Veliki planini izkazali svojo podporo tako z zbranimi sredstvi kot s spodbudno besedo in nasmehom.

Hvala podjetjem T Atelje d.o.o., Korca, d.o.o., Velika planina d.o.o., Studio Data print, Sladki kot in Koča Tisa, Be Life za podarjeno zdravilno pijačo kombucho, medijskima sponzorjema Radio 1 in kamnik.info.

Veseli bi bili, če lahko podprete gorske reševalke in reševalce iz svojega kraja z donacijami na:
DRUŠTVO Gorska reševalna služba Kamnik (Društvo GRS Kamnik) Fužine 74, SI – 1241
SWIFT/BIC: LJBASI2X (Nova Ljubljanska banka, d. d.)
TRR/IBAN: SI56 0231 1026 1122 215, NLB d.d. (račun za zbiranje donacij za reševanje prostorske stiske društva)

Tanja Pirc, Korca d.o.o. za T Atelje in Matjaž Šerkezi, Gorska reševalna služba Kamnik

 

Komentarji uporabnikov
Tagi