Mobilno zbiranje nedelujočih in še delujočih aparatov ter odpadnih baterij

V sredo, 13. februarja 2019, med 7. in 16.30 uro bo na parkirišču pred Osnovno šolo Domžale parkirano vozilo – mobilni zbiralnik, kamor lahko prinesete nedelujoče in še delujoče aparate ter odpadne baterije. Akcija “e-reciklirajte z nami”, poteka v slopu Life projekta Gospodarjenje z e-odpadki, ki jo organizirata ZEOS d.o.o. in Osnovna šola Domžale.

Kaj lahko brezplačno oddate

Odpadne štedilnike, pralne stroje, hladilnike, računalnike, pomivalne stroje, pečice, mikrovalovne pečice, el. igrače, el. orodje, televizorje, radie, monitorje, male aparate, sijalke in baterije. Vsi bodo odšli v reciklažo.

Imate doma star in še delujoč aparat ali aparat potreben manjšega popravila? Tudi tega jim prinesite in predali ga vam bodo v ponovno uporabo! Na to jih ob oddaji opozorite!

Vabljeni, da v akciji sodelujete tudi vi in tako poskrbite za čistejše okolje.

O projektu

V družbi ZEOS, d.o.o. so leta 2016 pričeli z izvajanjem petletnega ozaveščevalnega projekta na področju pravilnega ravnanja z e-odpadki in odpadnimi baterijami z naslovom Life Gospodarjenje z e-odpadki in s sloganom E-cikliraj. Projekt je sofinanciran s strani Evropske komisije in Ministrstva za okolje in prostor RS. V sklopu projekta vzpostavljajo potrošniku prijazno mrežo zbiranja e-odpadkov in odpadnih baterij: postavitev uličnih zbiralnikov na ekološke otoke in druge lokacije širom Slovenije ter zelenih kotov v večje tehnične trgovine, za zbiranje teh odpadkov na podeželju pa izvajajo mobilna zbiranja. Organizirajo več spremljevalnih aktivnosti, saj želijo občanom predstaviti nove možnosti za oddajanje e-odpadkov in odpadnih baterij in jih hkrati seznaniti, zakaj je pravilna oddaja tovrstnih odpadkov pomembna za okolje.

Ulični zbiralniki

Širom Slovenije so v sklopu Life projekta postavili preko 650 uličnih zbiralnikov za stare aparate. V te zbiralnike lahko oddate le male gospodinjske aparate in baterije. Vanje pa ne sodijo TV in monitorji ter sijalke, saj se lahko razbijejo. Postavljajo jih po Sloveniji skupaj z lokalnimi partnerji. Tudi v naših koncih jih je postavljenih 16, in sicer v občinah Domžale, Lukovica, Mengeš, Moravče ter Trzin, postavili pa so jih skupaj z lokalnim partnerjem Javnim komunalnim podjetjem Prodnik d.o.o..

Mobilni zbiralnik

Mobilni zbiralnik je samo eden, narejen je v sklopu Life projekta. Prvotno je namenjen zbiranju starih aparatov na podeželju, torej se premika. Tako tudi tistim občankam in občanom, ki sicer nimajo v svoji bližini drugih lokacij za oddajo e-odpadkov, odpadnih sijalk in baterij, nudijo možnost, da le-te prinesejo na vnaprej določene zbirne točke blizu doma. Naredijo pa včasih tudi kakšno zbiralno akcijo z mobilkotom na šoli, tako kot tokrat na parkirišču OŠ Domžale.

Levi del zbiralnika je namenjen oddaji malih aparatov, TV in monitorjev, mobilnih telefonov, sijalk in baterij, ki se odložijo v posamezne zbiralnike. Velike gospodinjske aparate in hladilno zamrzovalne aparate pa se odda na desnem delu mobilne zbiralnice.

Vse stalne lokacije za oddajo starih aparatov lahko sicer najdete na spletni strani www.stariaparati.si.

Miha Ulčar; Foto: ZEOS, d.o.o.

Komentarji uporabnikov
Tagi