Mladi Slovenci in Slovenke z muzikalom osvojili srca Dancev in Dank!

Čudovit ambient, dve ganljivi predstavi, izredni gostitelji ter najboljši »razred«, so besede, s katerimi lahko označimo popotovanje dijakov in dijakinj slovenskih srednjih šol v sklopu ekskurzije »Danska od blizu«. Zanimivega in poučnega popotovanja po Danski sta se udeležila tudi dijaka Srednje šole Domžale, Barbara Pavlič iz Trnovč pri Lukovici in Jure Golob iz Mekinj pri Kamniku. Pri projektu je aktivno sodelovala tudi Občina Domžale in Slovenska turistična organizacija. 

Se še spomnite pravljic o mogočnih in neustrašnih Vikingih?

Prav zagotovo se jih, a v Društvu Slovensko-danskega prijateljstva se jih ne le spominjajo, pač pa jih tudi doživljajo. Pravzaprav jih sami tudi pišejo, a to niso le pravljice, temveč resnične zgodbe o doživetjih, prijateljstvu, sreči, novih znanjih in poznanstvih, ki jih nikoli ne bodo pozabili.

Eno takšnih resničnih popotniških prigod s Kraljevine Danske pravkar pišem tudi jaz, a seveda ne sam. »Danska od blizu« je vsakoletni projekt že zadnjih 22 let in že tretje leto zapored ga vodi predsednik društva Mitja Gregorič, pri soorganizaciji pa mu pomagata Gregor Mermolja in Naomi Mermolja.

A te zgodbe zagotovo ne bi bilo, če ne bi bili z nami tudi izjemnimi dijaki in dijakinje srednjih šol iz vse Slovenije, s katerimi se ta hip nahajam v danskem mestu Nykøbing Mors  in sicer na obisku pri tamkajšnji gimnaziji Morsø Gymnasium, ker nas je zelo prijazno sprejel ravnatelj  šole, g. Kurt Sonne Thomsen.

Pot nas najprej sicer ni zanesla v že omenjeni Nykøbing Mors, pač pa smo po, ne glede na število prevoženih kilometrov, odlični in prijetni vožnji, najprej obiskali popularni otok Rømø, kjer so najpogumnejši, z skokom v Severno morje, tudi malce zaplavali.

Sledil je obisk najstarejšega danskega mesta z imenom Ribe, v katerem smo dodobra spoznali tisto najbolj davno in prvotno zgodovino danskega ljudstva ter njihove domovine Danske, sicer najstarejše skandinavske kraljevine, vse to in še več, pa so nam seveda prijazno predstavili v tamkajšnjem mestnem vikinškem muzeju Ribes Vikinger, po mestu pa nas je vodil znameniti »Nočni čuvaj«.

Nykøbing Mors, ki je z dobrih 9.000 prebivalci največje mesto otoka in občine Morsø(tudi Mors) in leži v danski regiji Seveda Jutlandija(dansko Nordjylland), je bil naša naslednja ”postaja”. Tam so nas seveda najprej sprejeli gostitelji tamkajšnje gimnazije Morsø Gymnasium. Vodstvo šole, ki jo vodi ravnatelj, g. Kurt Sonne Thomsen, je bilo nad našim obiskom izredno navdušeno, dobrodošlico pa so izkazali tudi z odlično organiziranim »danskim večerom«. Dopoldanski termin drugega dne v Nykøbing Morsø, so naši dijaki in dijakinje izkoristili tudi za »generalko« pred svojim prvim uradnim nastopom nasploh, »krstni oder« za 1.slovenski večer pa je bila velika gledališka dvorana gimnazije, naj omenimo, da tamkajšnja gimnazija v svoj izobraževalni program uvršča tudi dramsko igro.

A mlade Slovenke in Slovenci se na velikem nikakor niso zmedli, ravno obratno, gostiteljem, dijakinjam in dijakom gimnazije Morsø in njihovim staršem ter vodstvu šole in ostalim gostom, so se predstavili z super muzikalom »Dobro jutro Slovenija«, predstavo, ob kateri nihče od prisotnih ni ostal ravnodušen. Po predstavi je seveda sledila predstavitev(seveda tudi pogostitev) kulinarike slovenskih pokrajin in druženje z našimi danskimi prijatelji. Odhod iz Nykøbing Morsø je bil nabit s čustvi, saj smo se tesno povezali z gostitelji in jih zapustili z obljubo, da se naslednje leto seveda zopet vidimo.

Pot nas je zanesla naprej v Arhus, kjer si v drugem največjem Danskem mestu ogledamo moderno galerijo Aaros. Povzpnemo se tudi na Ejer Bavnehøj,  ki je s svojimi 175 metri najvišja »goro« Danske. Po »strmem spustu« nadaljujemo pot v »pravljično« mesto Odense, sicer največje mesto na otoku Fyn, na katerem  se pri vasi Ladby nahaja muzej z 22 m dolgo vikinško ladjo iz 9. stoletja. Glavni namen poleg ogleda samega mesta je bil seveda obisk  rojstne hiše in muzeja znamenitega pisatelja Hansa Christiana Andersena, pisca številnih nam zelo znanih pravljic, kot so, Mala morska deklica, Kraljična na zrnu graha, Palčica, Grdi raček, Cesarjeva nova oblačila in še mnoge, mnoge druge.

Našo pravljično popotovanje nadaljujemo v Roskilde-ju, starem mestu ob Rokskildskem zalivu zahodno od Københavna, ki premore mogočno katedralo iz 12.-14. stoletja z grobnicami mnogih danskih vladarjev, zato se seveda zapeljemo do mestnega muzeja s petimi vikinškimi ladjami, kjer nas sprejme gospod Leif Folke Sørensen s Himmelev Gymnasium in nam razloži zgodovino mesta Roskilde. V muzeju smo si tudi ogledali film in se sprehodili mimo restavriranih vikinških ladij in naprej do katedrale. Na gimnaziji Himmelev so seveda naši gostitelji poskrbeli tudi za samo predstavitev njihove gimnazije, ki sicer nosi ime po stanovanjski soseski Himmelev v mestu Roskilde. Po kratki predstavitvi smo bili gostiteljem hvaležni tudi za popoldansko malico.

Na našem izjemnem popotovanju po Danski seveda ne izpustimo mesta Helsingor, mesto v severnem delu Sjellanda, v katerem se renesančni grad Frederiksborg (1602-1620) z muzejem nahaja na treh otočkih sredi jezera, prav tako pa ne izpustimo ogleda gradu »Kronborg« v Helsingøru, kjer je »doma« Shakespearova zgodba o Hamletu in Orfeliji.

Na poti proti Helsingøru se ustavimo še v mestu Hillerød, mesto v južni Jutlandiji in  prvi prestolnici danskih kraljev (10.-11.st), kjer si ogledamo baročno palačo Fredensborg (1719-1722), poletno rezidenco danske kraljeve družine iz dinastije Glücksburg.

Naša »končna postaja« v Helsingøru je bila mednarodna gimnazija Helsingør International Højskole in naš prihod je pri dijakih te šole, ki sicer prihajajo z vsega sveta, vzbudil veliko zanimanje. Namreč, naša glasbena predstava na gimnaziji Morsø ni bila edina na naši poti po Danski, saj je prav ta muzikal doživel svojo prvo ponovitev ravno v Helsingøru, le-ta pa je bila prav tako odlična in je prisotne ganila do solza in do srca.  Helsingør International Højskole je tako gostil  še drugi slovenski večer in predstavitev naše domovine Slovenije.

Tudi tokrat sta nam bila v veliko pomoč pri celotni izvedbi še dve osebi, ki jih nikakor v prispevku ne smemo izpustiti. Aleš in Pavle nista bila le naša prevoznika, pač pa tudi so-vodiča in soorganizatorja popotovanja po Danski. Varno sta nas tudi pripeljala po dolgi poti, a je bila zaradi njune super strokovnosti le-ta na najvišji možni ravni varna in zanesljiva.

København

Glavno mesto Kraljevine Danske se nahaja na največjem danskem otoku Sjælland in šteje danes več, kot 775.000 prebivalcev. Iz mestnih zapisov je razvidno, da je nastalo pravzaprav iz majhne vikinške vasice že v 10.stoletju, prav tam, kjer jo danes poznamo pod imenom Gammel strand (»staro obrežje«, op.p.). Danes je seveda to  gospodarsko, izobraževalno ter kulturno središče države na vzhodni obali otoka Sjælland, ki mu Slovenci pravimo tudi Zelandija, nima pa pravzaprav nič skupnega z istoimensko nizozemsko pokrajino, po kateri se sicer imenuje tudi pacifiška otoška država Nova Zelandija.

Za uvod v spoznavanje danske prestolnice smo tako najprej obiskali renesančni grad »Rosenborg« (dansko Rosenborg Slot, op.p), ki ga je leta 1606 zgradil danski kralj Christian IV in je izredno bogato opremljen s pohištvom ter umetninami. Še posebej je v gradu na ogled zanimiva dragocena kraljeva zakladnica s celo paleto bleščečih danskih kron.

Petkovo popoldne je bilo po ogledu gradu namenjeno obisku na našem veleposlaništvu v Kobenhavnu, kjer nas je prijazno sprejel veleposlanik Republike Slovenije g. Edvin Skrt , prav tako pa so nas prejeli tudi številni diplomati, med njimi g. Davor Devčič (minister svetovalec MZZ), ga. Tjaša Tanko(svetovalka veleposlanika) ter ga. Nina Krtelj (ekonomska svetovalka MZZ). Po sprejemu na  na slovenskem veleposlaništvu v Københavnu je sledil obisk danskega parlamenta(dansko Folketinget), kjer so vsem prisotnim predstavili »hram demokracije« na Danskem in delo v njem.

Posebnost danske prestolnice je tudi »okrogli stolp«, s katerega je čudovit razgled na København, nikakor pa nismo izpustili sprehoda po znamenitih ulicah Amalienborga in Nyhavna

»Nujni postanek« je seveda pri znameniti Morski deklici, kipu male morske deklice iz pravljice Hansa Christiana Andersena. Izredno znan je tudi zabaviščni park Tivoli v centru mesta. Mesto vsako leto obišče na tisoče turistov z vsega sveta. Poleg kipa morske deklice je v mestu prava atrakcija menjava straže pred kraljevo palačo Amalienborg. Kraljeva palača je splet štirih palač čisto blizu notranjega pristanišča in je kraljevo bivališče. Kopenhagen slovi tudi kot staro univerzitetno mesto, kot mesto muzejev, gledališč, galerij in umetnosti. Izredno je znano po kraljevem baletu in industrijskem oblikovanju, hkrati pa je mesto znano tudi po alternativni umetnosti, ki ima svoj center v »svobodnem mestu Christiania« (gre za mestno četrt v Københavnu ).

Ob vsem resnem delu z dvema  predstavama, ki so jo naši mladi popotniki in popotnice, predstavili Danski in njenim  prebivalcem, se je seveda našel tudi čas za zabavo, le-to pa so seveda našli v Legolandu, prestolnici igranja in spoznavanja lego doživetij, kjer so javnosti predstavljena čudesa v obliki več, kot 25.miljonov kock.

Projekt »Danska od blizu 2018« je po vsem doživetem tako globoko sedel v naša srca in tam tudi ostal, ter nam to severno kraljevino ne le približal, temveč nas je z njo pravzaprav združil.

Da nam je to v celoti uspelo, pa se Društvo slovensko-danskega prijateljstva zahvaljuje tudi vsem, ki so sodelovali pri projektu. Ob tem moramo izpostaviti Občino Domžale in njenega župana g. Tonija Dragarja ter Turistični informativni center Domžale (ga. Mira Bečan), ki so prispevali odličen promocijski material Občine Domžale. Prav tako smo zelo veseli sodelovanja z Slovensko turistično organizacijo(STO), ki je brez oklevanja prispevala številen promocijski material. Zahvala za pomoč pri projektu gre tudi Gostinskemu podjetju Trojane.

Celotna pravljica se seveda ne bi spisala, če ne bi bilo tistega najpomembnejšega, oz. tistih najpomembnejših »delčkov« tega mozaika – dijakov in dijakinj naših srednjih šol in njihovih učiteljev, ki so pravzaprav tudi ključni razlog, da smo se sploh odpravili na dolgo pot proti Danski.

Prav vsi v Sloveniji smo lahko veseli, da so naši mladi popotniki in popotnice, dijaki in dijakinje naših srednjih šol, domovino zastopali in jo predstavili, kot se spodobi.

Hvala Vam, Ponosni smo na Vas!

Avtor: Gregor Horvatič; Foto: G.H.

Tagi