Mengeš diha lažje, odprli manjkajoči del obvoznice

Mengšani so zadihali veliko lažje, saj so danes odprli težko pričakovani manjkajoči del obvoznice v dolžini 1.800 metrov, ki bo tranzitni promet dokončno speljala mimo središča Mengša. Odprtja manjkajočega dela obvoznice se je udeležil tudi predsednik vlade Marjan Šarec, ki je priznal, da so postopki trajali predolgo.

Po letih prizadevanj za izgradnjo manjkajočega dela obvoznice v Mengšu, župan Franc Jerič si je zanjo prizadeval že vse od leta 2006, se je letos spomladi pričela gradnja, ki je bila zaključena v začetku meseca oktobra, v nadaljevanju pa so sledili še formalni postopki za pridobitev uporabnega dovoljenja.

Manjkajoči del obvoznice v dolžini 1.800 metrov je gradila Gorenjska gradbena družba, d.d., dela pa so bila zaključena pred predvidenim rokom. Poleg gradnje obvoznice in komunalnih vodov je bilo v Topolah, kjer se konča obvoznica, zgrajeno krožišče, prav tako urejeno avtobusno postajališče. Na določenih odsekih obvoznice so zgrajene protihrupne ograje in drugi ukrepi, ki bodo zagotavljali varnost udeležencem v cestnem prometu. Ves čas gradnje manjkajočega dela obvoznice so sodelovali tudi s prebivalci na trasi, skupaj pa so poiskali nekaj ustreznih rešitev.

Odprtje manjkajočega dela obvoznice, ki je potekalo pri izvozu za Topole, so se poleg župana Občine Mengeš Franca Jeriča in podžupana Boga Ropotarja udeležili številni gostje, med njimi predsednik vlade Marjan Šarec, ki je bil tudi slavnostni govornik, dr. Tomaž Vidic, predsednik uprave Darsa, Stanislav Remic, direktor Gorenjske gradbene družbe, d.d., mag. Renata Kosec, podžupanja Občine Domžale, Peter Ložar, župan Občine Trzin, Matej Slapar, župan Občine Kamnik, Stanislav Poglajen, župan Občine Komenda ter drugi gostje in številni občani Mengša, ki se sedaj lahko oddahnejo, saj je tranzitni promet dokončno speljan mimo središča Mengša. Program na odprtju je popestrila Mengeška godba.

Župan Franc Jerič je dejal, da si je osebno kot župan od leta 2006 prizadeval za njuno potrebno obvoznico, saj je bil Mengeš obremenjen zaradi prevelikega in vse večjega tovornega prometa. To željo so izrazili tudi občani z željami in pa tudi s protesti. Po njegovih besedah so jih na poti ovirali postopki, ki so bili dolgotrajni, zapleteni, včasih celo nerazumevajoči. »Pa vendarle se je ključni moment zgodil leta 2016 z obiskom takratnega ministra dr. Gašperšiča, ki je dal jasno obljubo, da je ta del obvoznice prioriteta. Držal je besedo in seveda tudi v nadaljevanju aktiviral vse možne službe in organe, da smo danes tukaj,« je poudaril Jerič.

Vsem uporabnikom je zaželel srečno in varno vožnjo, vsem občankam in občanom pa je izrekel opravičilo, da je vse skupaj trajalo predolgo: »Če bi bili sami nosilci tega projekta, bi bilo mogoče narejeno že v prejšnji preteklosti. Ampak takšna so dejstva. Je pa s to obvoznico razbremenjen Mengeš z okolico.« Jerič je izpostavil tudi tisti del, ki še ostaja nezgrajen in ki obremenjuje občine Domžale, Komendo, Vodice in Trzin. »Naša želja je, da se to zgodi čim prej, pri tem pa bom z veseljem s svojimi dosedanjimi izkušnjami sodeloval zraven. Naj bo danes lep in vesel dan, saj odpiramo manjkajoči del obvoznice. Prav je, da smo zaradi tega vsi veseli in zadovoljni. Tudi vi predsednik vlade, dajete s svojim prihodom težo trudu in priznanje našemu delu,« je še dejal Jerič.

Predsednik vlade Marjan Šarec je na začetku svojega govora pritrdil besedam župana Jeriča, da je vse skupaj trajalo predolgo: »Kdor je v Sloveniji kot župan izpeljal kakšen projekt, ve kakšne težave ga čakajo na poti ter koliko sestankov, razočaranj in truda je potrebno, da se zgodi takšno odprtje.« Vsak takšen projekt običajno spremljajo civilne iniciative, lastniki zemljišč ter presoje vplivov na okolje. Prav tako je po besedah predsednika vlade na ministrstvih včasih preveč prisotna birokratska logika.

»Današnje odprtje je razlog za veselje, je razlog, da se spomnimo koliko truda so dali od sebe vsi tisti, ki so sodelovali pri tem projektu. Tisti, ki so bili tukaj vpleteni v projekt od začetka pa do danes, vedo, koliko so dali od sebe, koliko so morali požreti obljub, ki niso bile izpolnjene,« je dejal Šarec, ki je v nadaljevanju spomnil, da na podobne projekte čakajo še Domžale, Komenda, Vodice in Trzin: »Ovir bo veliko, birokracije bo veliko. Prepričan sem, da lahko uspemo, čeprav nekateri zavirajo v klanec.«

Ob koncu se je Šarec zahvalil občankam in občanom Mengša za potrpežljivost, strokovnjakom in izvajalcem pa za opravljeno delo. Bo pa po njegovih besedah Mengeš sedaj zadihal lažje.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar; Video: Miro Pivar

Tagi