Meditacija: naredimo prostor za lažje misli

Po vzhodni filozofiji je um opica, katere narava je, da nam vedno nagaja. Vodi nas skozi vsakdan, poln opravkov in interakcij, ob katerih zlahka pozabimo sami nase. Sčasoma postajamo izgoreli in nezadovoljni, v stresnem načinu življenja in hitrem tehnološkem razvoju pa hitro najdemo opravičilo, češ da je iztrošenost vsaj do neke mere naravna. Depresija kot »bolezen smisla« že postaja glavni vzrok za razvoj obolenj v razvitem svetu (WHO, 1996). Razlog je pomanjkanje orodij in znanja za obdobje v katerem se človek nahaja in njegovi vlogi v njem.

Zmanjšanje stresa je eden izmed prvih razlogov, zakaj se vedno več posameznikov odloča za meditacijo in podobne prakse. Stres povečuje raven hormona kortizola v krvi, ki spodbuja pričetek vnetnih procesov v telesu. Raziskave so pokazale, da meditacija vnetne odzive zmanjšuje, posledično pa izboljšuje telesna stanja, povezana s stresnimi odzivi. Blagodejno deluje na sposobnost koncentracije in čustveno zdravje, povečuje samozavedanje in budnost v odnosih.

Meditacija pa ni le »sproščanje«, čeprav je to prvi korak in njen pomemben del. Gre za discipliniranje uma ter vzgajanje čuječnosti, s čimer spreminjamo svojo perspektivo. Sčasoma svoje občutke in misli lahko razumemo na drugačen način in na njih zavestno vplivamo. Odprejo se nam nova področja zavedanja, nove modrosti – nove razsežnosti življenja.

Potrebno je le nekaj vztrajnosti, saj se pravi in trajni rezultati meditativne vadbe se pokažejo šele, če znamo biti malce potrpežljivi. Udeležba na skupinskih meditacijah in predavanjih nam lahko pomaga ohranjati konstantnost, skupinska energija, osredotočena na isti cilj, pa pomaga posamezniku, da se hitreje spusti.

Meditacije in delavnice so od septembra dalje na voljo tudi v Domžalah v upravni stavbi stare tovarne Univerzale na Slamnikarski cesti 4, vsak torek in četrtek zvečer. Na urah druženja odprtega tipa se obiskovalci lahko dotaknejo naukov mojstra Šri Širdi Sai Babe, tradicionalnih in novodobnih duhovnih učenj, z meditacijo umirijo um ter pripravijo prostor za lažje misli.

Meditacije in delavnice so od septembra dalje na voljo tudi v Domžalah, in sicer v upravni stavbi nekdanje tovarne Univerzale na Slamnikarski cesti 4, vsak torek in četrtek ob 19. uri. Na urah druženja odprtega tipa se obiskovalci lahko dotaknejo naukov mojstra Šri Širdi Sai Babe, tradicionalnih in novodobnih duhovnih učenj, z meditacijo umirijo um ter pripravijo prostor za lažje misli.

Dodatne informacije so dostopne na FB strani Šri Širdi Sai • meditacije ali na telefonski številki 031 209 410.

Naročnik oglasa: Šri Širdi Sai meditacije

Komentarji uporabnikov
Tagi