Marija Jenc iz Domžal je dopolnila častitljivih 90

Najstarejša članica Literarnega krožka Društva Lipa Domžale, Univerze za tretje življenjsko obdobje, Marija Jenc, ki v društvu deluje od leta 2001, je dopolnila okroglih 90 let. Ob njeni častitljivi obletnici so ji članice Literarnega krožka Društva Lipa pripravile presenečenje.

Marijo Jenc je v dopoldanski urah njena najboljša prijateljica iz otroštva Janka Jerman pripeljala iz Doma upokojencev Domžale v prostore Društva Lipa, kjer so jo pričakale vse njene literarne prijateljice, nekdanja predsednica društva Metka Zupanek in zdajšnji predsednik Marjan Ravnikar.  Najprej je slavljenko pozdravila Zlatka Levstek, voditeljica Literarnega krožka, zatem pa so Marijine Janka Jerman, Mira Smrkolj, Mija Stupica, Anica Kvas, Milena Šuštar, Andreja Pogačnik Jarc ter Zlatka Levstek prebirale njene pesmi. Na zanimivem srečanju smo slišali pesmi iz vseh njenih šestih knjižnih del.

Snidenje je bilo prisrčno, saj se je Marija lepo razvedrila in na koncu zapela še nekaj starih pesmi. Nekaj besed in voščilo pa sta slavljenki namenila tudi Metka Zupanek in Marjan Ravnikar ter ji izročila darila in šopek cvetja. Marija je ob kratkem razmisleku o skrivni želji, upihnila še svečko na torti, skupaj so nazdravili in slavje se je začelo.

Marija se je rodila 13. maja 1928 na Goričici pri Ihanu. Njeno mladost sta zaznamovala druga svetovna vojna in težko življenje po njej. Težko življenje v mladosti in izguba najdražjih je niso zlomili, ohranila je življenjski optimizem. Tudi kasneje ji ni bilo lahko, a je kljub temu ostala pokončna in vedra. Poročila se je in vzgojila štiri otroke. Že kot otrok je vzljubila naravo, ki ji še vedno veliko pomeni. Sodelovala je na številnih srečanjih harmonikarjev in osvojila več nagrad. V prostem času je kvačkala čudovite prtičke, lotila pa se tudi zahtevnejših izdelkov. Pesmi je začela pisati pred več kot tridesetimi leti, objavljati pa mnogo kasneje. Prve so zagledale luč sveta v občinskem časopisu Slamnik, kasneje pa so izšle v zbornikih LIKUS-a in Lipe ter v šestih izdanih knjigah.

Mici, kot jo kličejo prijatelji in znanci, pa ne piše samo pesmi. Tudi nevezana beseda ji lepo teče. Pesmi Marije Jenc sledijo ritmu in so tekoče rimane. Vsebina njenih pesmi je nežna, trpka, osebno izpovedna ali pa ostra, močno kritična dosedanjosti. Kritične pesmi največkrat izražajo nostalgijo za minulimi časi, za drugačnimi odnosi med ljudmi, za njenimi ljubimi Domžalami, mirnimi in zelenimi, s tovarnami, a brez velikih trgovskih centrov in stolpnic. S pomočjo literarne kolegice in prijateljice iz otroštva Janke Jerman je do danes izdala šest samostojnih knjig pesmi; Melodije srca (2003), Duša poje (2005), Ujeta v spomine (2007), Večni krog (2009), Zahod sonca (2011) ter Odmevi časa (2015).

Drugo knjigo Duša poje je obogatila s svojimi slikami, saj rada tudi riše. Kot je skrbna in vztrajna že od nekdaj, do lani, ko se je preselila v Dom upokojencev Domžale, ni izpustila nobene literarne srede. Prav tako ni izpustila nobenega nastopa, ki so ga imele skupaj s članicami literarnega krožka, velikokrat pa je na društvo prinesla tudi harmoniko ter veselo zaigrala.

Mariji Jenc želimo še veliko zdravih let in da bi kot je obljubila prijateljicam, s črnilom v knjigo napisala še stare pesmi, ki kar vrejo iz njenega spomina.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi