Zvišanja cene vrtca starši ne bodo občutili

Višje cene vrtca v občini Domžale

V sredo, 27. marca 2024, je na Občini Domžale potekala novinarska konferenca, na kateri je županja mag. Renata Kosec skupaj s sodelavci predstavila aktualne informacije. Obravnavane teme na novinarski konferenci so bile zvišanje cen vrtcev, investicije v teku in v prihodnje v občini Domžale, ukrepi na porečju Kamniške Bistrice in vodotokov po poplavah, vzpostavitev sistema izposoje koles Dbajk ter pregled aprilskih dogodkov ob občinskem prazniku.

Ena izmed bolj pomembnih točk, ki je bila obravnavana prejšnji teden na 12. redni občinski seji, je zvišanje cen občinskih vrtcev, na pobudo vseh treh vrtcev (Javni zavod Vrtec Domžale in Vrtec Urša ter koncesionarskega vrtca Dominik Savio), zaradi zvišanja vseh stroškov povezanih z delovanjem.

V skladu s pravilnikom lahko Občina enkrat letno prilagodi cene vrtčevskih programov in tokrat je bilo zvišanje za približno 7 %, s to razliko, da zvišanje cen ne bremeni starše, ampak občinski proračun za okoli 768 tisoč evrov na letni ravni. ‘’Naslednje povišanje in usklajevanje cen bo zagotovo sledilo, če ne prej v letu 2025,’’ je še dodala domžalska županja mag. Renata Kosec.

V občini Domžale je malo manj kot 30 % staršev, ki je v skladu s predpisi oproščenih do plačila vrtčevskih stroškov. Med te ne spadajo drugi in tretji otroci, za katere je vrtec brezplačen, kar je urejeno z zakonodajo in gredo stroški iz državnega proračuna. Najvišja cena, ki jo plačajo najbolj situirani občani, je 70 % polne cene programa vrtca.

V javne vrtce, ki spadajo pod okrilje Občine Domžale (oba javna in koncesijski vrtec), je vključenih okoli 1780 otrok. V domžalskem zasebnem vrtcu s koncesijo je vključenih 80 otrok, med tem, ko jih je okoli 60 v zasebnem vrtcu brez koncesije. Občina Domžale ima enega izmed največjih odstotkov vključenosti otrok v vrtce v Sloveniji. V domžalski občini se lahko otrok v program vrtca vključi s 1. septembrom (ob izpolnjevanju pogoja dopolnjene starosti 11 mesecev), če se pokaže potreba po dodatnih mestih, med letom Občina odpre nov oddelek.

Občina Domžale ima enega izmed največjih odstotkov vključenosti otrok v vrtce v Sloveniji.

Kristina Slapar je o javnem pozivu za vpis v vrtce povedala: “S 15. februarjem se je zaključil javni razpis za vpis novincev v domžalske vrtce. Do 30. apila imajo vrtci čas, da sporočijo staršem ali je bil otrok sprejet v vrtec ali ne, nato sledi podpisovanje pogodb in vpis.”

Na letni ravni občina namenja malo manj kot 7 milijonov evrov za razliko do polne cene program vrtcev, poleg tega staršem stopijo nasproti z možnostjo koriščenja zdravstvene in počitniške rezervacije.

V vrtcih pod okriljem Občine Domžale je v lanskem letu na novo zaživela zdravstvena rezervacija, ki je prišla na pobudo pediatrov iz Zdravstvenega doma Domžale, saj ko so novorojenčki prišli v družino, so starejši otroci iz vrtca prinesli veliko respiratornih bolezni, ki so za njih zelo nevarne.

V določenem obdobju starši lahko koristijo tudi poletno rezervacijo vrtca, kar pomeni, da plačajo polovično ceno vrtčevskega programa. Obe vrsti rezervacije se lahko koristita do največ dveh mesecev.

Avtor: Karin Božič Zupančič; Foto: Karin Božič Zupančič

 

Tagi