Župan Moravč dr. Milan Balažic sprejel ekologa: Nove analize o okoljski problematiki

Župan Občine Moravče dr. Milan Balažic je v torek, 6. oktobra 2020, sprejel dva vodilna slovenska ekologa, Antona Komata in Petra Firbasa. V pogovoru so izpostavili okoljsko problematiko Moravške doline.

“Do zdaj že pet zapovrstnih analiz od leta 2017 do 2020 dokazuje, da podjetje Termit zastruplja tla in vodo z nevarnimi ter strupenimi snovmi (težke kovine, fenoli in formaldehidi), zrak pa onesnažuje s kremenčevim prahom. Vse to uničuje naše okolje in izjemno škodljivo vpliva na zdravje ljudi. Da bi za Ministrstvo za okolje, ARSO in slovensko javnost potrdili vse navedeno, je bil sklenjen dogovor o izvedbi dveh dodatnih analiz: biološke raziskave in izvedbe meritev kontaminacije s težkimi kovinami na že znanih lokacijah, vendar tokrat tudi s sondažami Gradiškega jezera. Raziskave bo izvedel certificirani Laboratorij za citogenetiko,” so ob sprejemu ekologov povedali na Občini Moravče.

Sogovorniki so se strinjali, da je to najboljši način, kako državo pripraviti do tega, da se končno odloči za odvzem okoljevarstvenega dovoljenja za opravljanje škodljivih dejavnosti sredi urbanega okolja in za popolno sanacijo Moravške doline: “To hočemo našim otrokom prepustiti zeleno in zdravo.” Izvedbo analiz bo nadzoroval Anton Komat, novi županov svetovalec za okolje.

Miha Ulčar; Foto: Občina Moravče

 

Tagi