Župan dr. Milan Balažic: “S skupino strokovnjakov smo skupaj izdelali program rešitve za Termit”

Župan Občine Moravče dr. Milan Balažic se je danes, 27. oktobra 2022, sestal s skupino strokovnjakov, ki je skupaj z Občino pripravila program gospodarske prenove podjetja Termit.

Župan je v svojem nagovoru povedal, da si že od začetka mandata v skladu z voljo ljudi prizadeva za rešitev okoljske krize v Moravški dolini. Pri tem ni imel nikoli namena, da bi kogarkoli žalil ali škodoval njegovi časti ter dobremu imenu. Šlo je za to, da se razkrije resnica o zakopavanju strupenih in drugih nevarnih odpadkov. Ta resnica se je pokazala v seriji analiz terena na Termitovih deponijah. Dokončno pa jo je razgalila državna analiza iz leta 2019, ki priča o izjemno preseženih vrednostih težkih kovin, fenolov, formaldehidov in rakotvornem elektrofiltrskem pepelu.

Po županovih besedah je bilo potrebno v skladu z evropskimi direktivami, slovensko ustavo in okoljsko zakonodajo zavarovati okolje in zaščititi zdravje ljudi: “Rezultati niso izostali: država danes bolje nadzira delovanje Termita, dovoz industrijskih odpadkov je močno zmanjšan, podjetju pa je z zadnjim okoljevarstvenim dovoljenjem naložena sanacija in zapiranje kopov. Občina Moravče tudi v bodoče ne bo dovoljevala onesnaževanja.”

Da bi podjetju Termit pomagali, je župan zbral skupino strokovnjakov, ki so pripravili program za rešitev Termita: od varnega, z lokalno skupnostjo dogovorjenega in okolju prijaznega odkopa kremenčevega peska do preusmeritev dejavnosti, pri katerih je ena najatraktivnejših solarna proizvodnja električne energije. Omenjeni program s seboj nosi nova delovna mesta, višjo dodano vrednost in zato boljše plače zaposlenih. Župan dr. Milan Balažic je ponovil, da se je pripravljen brez vnaprejšnjih pogojev kadarkoli in kjerkoli sestati z vodstvom podjetja Termit in mu pomagati pri zeleni gospodarski prenovi.

Miha Ulčar; Foto: Občina Moravče

 

Tagi