Župan Beograda sprejel župana Moravč

Župan Beograda dr. Zoran Radojičić je ob obletnici prve osvoboditve Beograda leta 1789, pri kateri je odločilno vlogo odigral Jurij Vega, sprejel župana Občine Moravče dr. Milana Balažica. Poleg zgodovinske teme sta se župana pogovarjala tudi o gospodarskem sodelovanju. Moravški župan je beograjskega kolega povabil, da prisostvuje odprtju Vegove poti v Moravčah, ki se bo časovno prekrila tudi s praznovanjem letošnje okrogle obletnice samostojnosti Slovenije. Župan Radojičić je vabilo z veseljem sprejel.

Ob koncu sprejema je župan Balažic beograjskemu županu podaril sliko Jurija Vege, na kateri je napis »Jurij Vega – osvoboditelj Beograda 1789«. Veliki slovenski znanstvenik svetovnega slovesa, ki je bil rojen na Moravškem, je znal namreč tudi praktično uporabljati svoje matematične izračune. Tako je kot poveljnik topniških enot pred Beogradom izjemno natančno izračunal naklon možnarjev in povečal njihov domet tako, da so lahko učinkovito obstreljevali turško trdnjavo Kalemegdan. Turki so se po nekaj dneh vdali in se umaknili iz Beograda.

Moravška delegacija z županom na čelu je imela ob tej priložnosti tudi pogovore z dekanom Fakultete za varnost Univerze v Beogradu dr. Vladimirjem Cvetkovićem. Poleg skupne zgodovinske teme je pogovor tekel o sodelovanju pri mednarodni raziskavi o zagotavljanju varnosti v lokalnih skupnostih. Župan dr. Milan Balažic je ob zaključku obiskal še Veleposlaništvo  Republike Slovenije v Beogradu, kjer ga je ob odsotnosti veleposlanika sprejel njegov namestnik, minister svetovalec Roman Weixler.     

Občina Moravče; Foto: Občina Moravče

 

Tagi