Znebite se prahu

Pripravili smo vam nekaj nasvetov, s katerimi boste imeli doma manj prahu.

Poletje pomeni tople sončne dneve in dolge večere, vendar tudi povečano težavo s prahom v stanovanju ali hiši. Vročina in odprta okna omogočata, da se prah lažje naseli v vašem domu. Čeprav se popolnoma izogniti prahu ni mogoče, obstaja več preprostih korakov, za zmanjšanje količine prahu in ohranjanje svežega in čistega doma.

Redno čiščenje tal

Poleti se prah hitro nabira na tleh, zlasti če pogosto odpirate okna in vrata. Uporabljajte sesalnik s Hepa filtrom, ki učinkovito ujame fine delce prahu. Redno sesanje tal, še posebej v območjih, kot so hodniki in dnevne sobe, lahko bistveno zmanjša količino prahu. Prav tako je priporočljivo tudi pogostejše pomivanje tal, še posebej v primeru, da imamo teraso ali vrt in notri nehote prinašamo razne nečistoče.

Uporabite zračne filtre

Poleti pogosto uporabljamo klimatske naprave, ki pa lahko zadržujejo prah, zato je pomembno, da redno menjavate filtre in čistite prezračevalne rešetke. Kakovostni Hepa filtri v klimatskih napravah in prezračevalnih napravah lahko pomagajo zmanjšati količino prahu v zraku.

Redno čiščenje in pranje zaves

Zavese in rolete so pogosto spregledane površine, kjer se prah kopiči. Poleti jih redno čistite ali perite, da odstranite nabran prah. Zavese enostavno operete v pralnem stroju, z občasnim brisanjem rolet z vlažno krpo pa boste preprečili kopičenje prahu tudi tam.

Zmanjšanje uporabe tekstila

Tekstilni izdelki, kot so blazine, odeje in pregrinjala, so prav tako znani zbiralci prahu. Poleti jih pravzaprav ne potrebujete, zato jih raje shranite v omaro ali vreče za shranjevanje, da zmanjšate količino prahu, ki se lahko nabere na teh površinah. Uporabljajte pralne preproge in blazine, ki jih lahko enostavno očistite.

Zračenje zjutraj

Čeprav odprta okna omogočajo dotok svežega zraka, pa prinašajo tudi veliko prahu. Zračenje zgodaj zjutraj, ko je zunaj manj prahu in cvetnega prahu, je odličen način za ohranjanje kakovosti zraka v notranjosti brez pretiranega kopičenja prahu.

Pazite na hišne ljubljenčke

Hišni ljubljenčki lahko prispevajo h količini prahu v vašem domu. Redno krtačenje in umivanje živali lahko zmanjša količino njihovih izpadlih dlak in prhljaja, ki sta pogosta vira prahu. Prav tako redno čistite njihove postelje in igrače.

Uporaba čistilnih sredstev

Pri čiščenju uporabite vlažne krpe, saj suhi prah zlahka leti po prostoru. Vlažna krpa bo ujela prah in preprečila, da bi se dvignil v zrak. Če imate lesene ali laminatne površine, uporabite ustrezne čistilne izdelke, ki ne puščajo ostankov, ki bi lahko privabljali prah.

Organizacija in zmanjšanje nereda

Preprosto zmanjšanje števila predmetov v vašem stanovanju lahko zmanjša količino prahu, saj je manj površin, kjer se prah lahko kopiči. Organizirajte svojo shrambo in omare ter se znebite nepotrebnih predmetov, da zmanjšate prah in olajšate čiščenje.

Redno čiščenje prezračevalnih sistemov

Če imate centralni sistem za ogrevanje in hlajenje, poskrbite, da so prezračevalni kanali in rešetke redno čiščeni. Kopičenje prahu v teh sistemih lahko prispeva k širjenju prahu po celotnem domu.

Z upoštevanjem teh preprostih nasvetov lahko znatno zmanjšate količino prahu v vašem domu poleti. Tako boste lahko uživali v svežem in čistem prostoru, kar bo prispevalo k boljšemu počutju in zdravju vaše družine. Zmanjšanje prahu ni le estetsko vprašanje, ampak pomemben korak k zdravju in udobju vašega doma.

Nina Orehek, foto: canva

Tagi