Zlati Rog in 744 točk za odličen uspeh domžalskih rogistov na mednarodnem tekmovanju v Avstriji

Vsako leto je en izmed poglavitnih ciljev Domžalskih rogistov udeležba na mednarodnem tekmovanju, saj lahko na tak način ohranjamo visoko pripravljenost, odličen zven instrumentov, se spoznavamo z novimi skladbami ter navezujemo stike z drugimi, podobnimi skupinami v Evropi.

Tako smo lani merili moči na 3. EP lovskih rogistov v Nemčiji, pred tem na mednarodnem tekmovanju na Slovaškem, pa leto pred tem na 2. EP lovskih rogistov na Slovaškem ter tekom 33-letnega obstoja na različnih mednarodnih tekmovanjih v Avstriji in na Češkem.

Z vajami smo pričeli takoj v začetku novega leta in čakali na najavo tekmovanja, ki se je tokrat zgodilo 11.maja 2024, v kraju Waidhofen an der Ybbs, v samem osrčju Avstrije.

Mednarodnega tekmovanja se je udeležilo 66 različnih skupin iz Avstrije, Nemčije, Poljske, Madžarske in Slovenije. Tekmovalo se je v 2 skupinah:

  • Lovski rogisti z B instrumenti,
  • Lovski rogisti z Es instrumenti, kjer smo tekmovali mi.

Tekmovanje se izvajalo na sledeč način:

  • določen je obvezen lovski signal ter obvezna skladba iz kategorije srednje težka ali težka (kategorijo izbere skupina sama – mi smo izbrali kategorija »težka«);
  • dve skladbi po lastnem izboru; s tem, da v kolikor izbereš obvezno skladbo v kategoriji »težka« skladba, morata biti tudi obe skladbi po lastnem izboru v kategoriji »težkih« skladb.

Pod vodstvom našega dirigenta Daniela Savnika smo nastopili s skladbami:

  • obvezni skladbi:
  • Zusammenrufen der Jäger (Oberösterreich)
  • Heigl, Sebastian – Zum Ehrentanz
  • skladbi po lastnem izboru:
  • M. Weber – Jägerchor
  • Stief – Minneburg – Fanfare

V prijetnem okolju narave, na dvorišču starega dvorca v mirnem, tipično avtohtonem avstrijskem kraju, smo kljub težki konkurenci osvojili za nas odlično 8. mesto v skupini Lovski rogisti z Es instrumenti.

Tako se je poplačal ves trud, ki smo ga mesece vlagali v vaje, razmeroma dolga pot in skrbi, ki jih za skupino tako tekmovanje povzroči.

Na Evropskem prvenstvu smo sodelovali: Daniel Savnik (dirigent), Tomaž Tavčar, Justin Felicijan, Bine Drobnič, Ivan Kozarič, Hana Močnik, Mihael Kozjek, Jernej Hribar in Tine Pavli.

Naslednje leto nas že čaka 4. EP lovskih rogistov na Poljskem, ki bo zelo zahtevno,… tako s finančnega vidika, kakor tudi vsebinskega. Naša želja je vsekakor uvrstitev v sam Evropski vrh. Verjamemo, da bomo lahko s trudom in trdim delom posegli po najvišjih treh mestih v Evropi.

Radi bi samo še izkoristili priložnost in se zahvalili vsem, ki ste nam finančno pomagali izpeljati ta zahteven projekt,…krajevnim skupnostim občine Domžale, posameznim podjetjem, LZS in ZLD Ljubljana, JSKD-ju ter Občini Domžale.

Seveda pa gre zahvala tudi družinam sodelujočih, še posebej razumevanju naših partneric/partnerjev, ki so z velikim veseljem podprli projekt in nas bodrili pri doseganju tega cilja.

Avtor: Jernej Hribar, predsednik KD Domžalski rogisti; Foto: KD Domžalski rogisti

 

 

Tagi