Zaživela je nova kamniška literarna transverzala v Snoviku

Kar 44 udeležencev se je v soboto, 21. maja 2022 podalo po novi kamniški literarni transverzali – Kneippovi bosonogi poti. Transverzala je nastala na pobudo Knjižnice Franceta Balantiča, Turističnega društva Tuhinjska dolina in Term Snovik. Ob 10. uri so se pohodniki zbrali pred termami v Tuhinjski dolini. Direktorica Term Snovik Katarina Hribar je pozdravila vse pohodnike na novi Kneippovi ploščadi, posvečeni Sebastianu Kneippu in širjenju Kneippove filozofije zdravega načina življenja, saj si želijo aktivno nadaljevati tradicijo knajpanja v Kamniku, ki jo je pričel že kamniški podjetnik Alojz Prašnikar. Direktorica Breda Podbrežnik Vukmir je udeležence povabila k branju knjižnih vsebin o Kneippu in knajpanju, ki predstavlja rdečo nit nove transverzale. Knjižnica je za projekt literarnih transverzal tudi dobila nagrado Združenja splošnih knjižnic za leto 2021 za najboljši projekt na področju dela z uporabniki.

Ker je bilo vroče in sončno vreme, res ni bilo težko sezuti čevlje in se spoznati bolje z učinki bosonoge hoje skozi prijetno zeleno naravo. Po poti je udeležence vodila Katarina Ilić, vodnica po nagrajeni NAJ tematski bosonogi poti, po kateri so se bosi sprehodili in izvedli še Kneippov kolenski obliv. Pred prihodom v vas Snovik je sledilo še kratko sproščanje, kjer so se udeleženci umirili in začutili svoje telo in okolje, v katerem so se nahajali. V vasi Snovik je vse sprejel Janez Urankar, ki živi poleg korita za Kneipp espresso, kopel rok. To korito se je v preteklosti uporabljalo za napajanje živine. Korito je narejeno iz smreke, ki jo je en od vaščanov izdolbel. Predstavil je vas v preteklosti, ko je bila vas še veliko manjša in zelo drugačna.

Nato so preizkusili še kopel rok v koritu. Vreme je bilo kar vroče in je knajpanje z mrzlo vodo prišlo zelo prav, da so se malo ohladili. Z obiskom je presenetil domačin Boštjan Zajec s harmoniko, sicer član ansambla Šus. Pot se je nadaljevala z obiskom kmetije Sreča Urankarja. Pokazal je tudi svojo hidroelektrarno in povedal, kako si je z zdravilno vodo pozdravil rano na želodcu leta 1968, že dolgo nazaj ko term še ni bilo in je hodil po vodo na kovačnico.  Pri Janji Urankar je potekala degustacija domačega kravjega sira jogurtov, ki se jih lahko seveda tudi kupi na kmetiji. Transverzala je krog sklenila ob sušilnici sadja, ali po domače paštla. Sprehodili so se po potoku kot štorklje s t.i. štorkljasto hojo in pojedli Kneipp malico s Kneipp kolački in zdravilno termalno vodo.

Vsi udeleženci so prejeli tudi novo oblikovani zbornik o transverzali s podrobnimi informacijami o Snoviku in knajpanju. Ivan Hribar, predsednik Turističnega društva Tuhinjska dolina in prokurist Term Snovikje izrazil veliko zadovoljstvo, da je ob dogodku nastalo tudi pisno gradivo, ki bo imelo velik pomen za kasnejše generacije, ko bodo brale zapisano iz preteklosti kot tudi o sedanjosti, ko ustvarjamo novo zgodovino vasi Snovik. »V soboto smo naredili tudi nekaj koristnega za svoje zdravje in počutje, naj nam to pride v navado«, je dodal. Direktorica Knjižnice Franceta Balantiča Kamnik Breda Podbrežnik Vukmir verjame, da so z dogodkom spodbudili še koga, da bo segel po knjigah in v njih našel še kakšen navdih za zdravo in srečno življenje.

Vsi, ki se niste uspeli pridružiti, ste v terme vabljeni to soboto, 28. maja ob 15. uri, ko se boste tudi lahko podali po Kneippovi vodeni bosonogi poti. Udeležba je brezplačna, potrebna pa prijava na animacija@terme-snovik.si.

Avtor: Terme Snovik; Foto: Terme Snovik

Tagi