Zaščitno-reševalna vaja »Domžale 2024« uspešno izvedena

V četrtek, 24. oktobra 2024, je v Domžalah v organizaciji Občine Domžale in Centra za zaščito in reševanje Domžale potekala zaščitno-reševalna vaja »Domžale 2024« na temo potresa. Aktivirane so bile enote občinskega sistema zaščite in reševanja, ki so intervenirale na lokacijah Osnovne šole Domžale, v Češminovem parku, na Ljubljanski cesti ter v treh podjetjih – Novartis, MM Količevo d.o.o. in Kansai Helios Slovenija d.o.o.

Glavni namen takšnih vaj je zagotavljanje pripravljenosti in usposobljenosti občinskega sistema zaščite in reševanja za primere naravnih in drugih nesreč ter preverjanje sistema obveščanja in aktiviranja enot. Tokratna vaja je simulirala potres VIII.–IX. stopnje po evropski lestvici EMS in je vključevala evakuacijo iz več objektov, reševanje ponesrečencev, iskanje pogrešanih oseb in zasutih v ruševinah ter posredovanje ob prometni nesreči.

Koordinacijo občinske zaščitno-reševalne vaje »Domžale 2024« je vodil Štab Civilne zaščite Občine Domžale pod vodstvom poveljnika Marka Žagarja, vodja intervencije pa je bil Matjaž Merkužič, poveljnik Javne gasilske službe.

Vajo si je ogledala tudi županja mag. Renata Kosec, ki je izpostavila pomen tovrstnih dogodkov za pripravljenost na učinkovito ukrepanje ob nesrečah: »V občini Domžale skrbimo za ustrezno pripravljenost in opremljenost celotnega sistema zaščite in reševanja. V letošnjem letu smo med drugim pridobili novo gasilsko vozilo za reševanje z višin in geofon, ki so ju gasilci lahko danes preizkusili v praksi.« Županja je poudarila tudi ključno vlogo prostovoljcev v sistemu zaščite in reševanja: »Ponosna sem, da sistem sestavljajo predani posamezniki, ki se brez pomisleka odzovejo in priskočijo na pomoč.«

Na uspešno izvedeni vaji je sodelovalo 270 članic in članov različnih enot občinskega sistema zaščite in reševanja. Med sodelujočimi so bili: Center za zaščito in reševanje Domžale, Gasilska zveza Domžale s prostovoljnimi gasilskimi društvi (PGD Dob, PGD Domžale mesto, PGD Homec, PGD Ihan, PGD Jarše-Rodica, PGD Pšata-Dragomelj, PGD Radomlje, PGD Rova, PGD Stob-Depala vas, PGD Studenec, PGD Študa, PGD Vir, PGD Žeje Sveta Trojica in PGD Trzin), enote prve pomoči civilne zaščite, Rdeči križ Slovenije – Območno združenje Domžale, Radio klub Domžale, Rod skalnih taborov Domžale, Jamarsko društvo Simon Robič Domžale, Kinološko društvo Domžale, Alpinistični odsek Planinskega društva Domžale, Gorska reševalna služba Kamnik, Kolesarsko društvo Energija, Zdravstveni dom Domžale z enoto Nujne medicinske pomoči, Inštitut za razvoj brezpilotnih sistemov ter podjetje HNG d.o.o.

Na povabilo županje so se vaje udeležili tudi predstavnik Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje, vodja ljubljanske izpostave Tomaž Iglič, predsednik Gasilske zveze Domžale Matjaž Korošec, župan Občine Trzin Peter Ložar, podžupan Občine Moravče Janez Vidic in direktor podjetja MM Količevo d.o.o. Igor Mav.

Zahvala Občine Domžale:
”Stanovalcem na lokacijah, kjer je potekala zaščitno reševalna vaja, in vsem drugim, na katere je izvedba vaje neposredno vplivala, se zahvaljujemo za razumevanje in prilagoditev svojih obveznosti. Preko izvedbe zaščitno reševalnih vaj in drugih usposabljanj bomo še naprej skrbeli za čim boljšo pripravljenost sistema zaščite in reševanja občine Domžale in nudenje pomoči vsem občankam in občanom.”

Vir besedila: Občina Domžale

Pripravila: Karin Božič Zupančič; Foto: Jure Gubanc

Potek vaje ste lahko v živo spremljali tudi na našem spletnem portalu:

V ŽIVO: Močan potres stresel Domžale

Tagi