Zahvala župana Občine Mengeš Boga Ropotarja: “Pogumna dejanja srčnih ljudi. Hvala vam za pomoč.”

Drage občanke in občani, spoštovane prijateljice in prijatelji občine Mengeš.

Danes mineva natanko štiri tedne od petka, 4. avgusta 2023, ki je spremenil ritem življenja v naši občini. Gre za trenutek, ki se je za večno vpisal v našo zgodovino. V zadnjih štirih tednih so se naša življenja nepričakovano spremenila. Za marsikoga so bile noči kratke in neprespane; dnevi delovni in dolgi; poletne počitnice nemirne in polne skrbi. Vem, poznam ta občutek.

A hkrati danes naši otroci ponovno stopajo skozi šolska vrata in pričenjajo z novim šolskim letom. Gre za korak, ki piše prihodnost naše občine in predstavlja simbol upanja, veselja, življenja.

Zato želim, da za trenutek ustavimo svoj korak, se ozremo nazaj, na prehojeno pot, in usmerimo svoj pogled v prihodnost. In predvsem – da si izrečemo zahvalo.

Hvala vsem za pomoč

Hvala, drage občanke in občani občine Mengeš, za vaš trud, pogum, podporo, razumevanje in sočutje. Z močjo vaših pogumnih dejanj in srčnosti ste kljubovali in premagali surovo silo narave.

Hvala vsem našim prostovoljnim gasilskim društvom, Gasilski zvezi, Civilni zaščiti, Občinskemu svetu, Karitasu, Rdečemu križu, Zdravstvenemu domu, vrtcu, šoli, zaposlenim na Občinski upravi in vsem ostalim institucijam, ki delujete na področju naše občine, za vašo predano pomoč in skrb. Bili ste naš žarek upanja v težkih trenutkih.

Hvala predsedniku vlade Republike Slovenije, dr. Robertu Golobu, in njegovemu kabinetu, ministrski ekipi in ostalim državnim organom, ki ste si v teh zahtevnih časih vzeli čas za obisk in ogled prizadetih področij Občine Mengeš in za že ponujeno pomoč. Breme sanacije poplav je preveliko za ramena občin in njenih prebivalcev. Podpora države je nujna in ključnega pomena.

Hvala našim sosedam – občinam Domžale, Trzin, Kamnik in Komenda – ter njihovim gasilskim društvom, civilni zaščiti, njihovim organizacijam ter občankam in občanom. Kljub temu, da smo si delili temno usodo, nismo pozabili drug na drugega. Težka preizkušnja nas je še trdneje povezala in okrepila naše sodelovanje, partnerstvo, prijateljstvo.

Hvala vsem posameznikom iz širne Slovenije, drugim slovenskim občinam, prostovoljnim gasilskim društvom in nevladnim organizacijam, medijem, donatorjem, koncesionarjem, obrtnikom in podjetjem ter vsem, ki ste nam brez obotavljanja in z veliko mero solidarnosti takoj prihiteli na pomoč in nam pomagate še danes. Dokazali ste, da imamo veliko prijateljev.

Tisoče vas je, ki ste na različne načine omogočili, da se življenje počasi, korak za korakom, ponovno vrača v našo občino. V imenu občank in občanov občine Mengeš – hvala vam iz dna srca.

Sanacija in stabilizacija

Zadnje štiri tedne so bili pozornost, energija in trud usmerjeni v odpravljanje posledic poplav. Naj osvetlim le nekatere izmed njih.

Na prvem mestu za nas je bilo čiščenje zasebnih kot tudi javnih prostorov. Skupno je bilo v Mengšu očiščenih okoli 500 poplavljenih objektov, odpeljanih pa 1.425 ton kosovnih odpadkov.

Iskanje rešitve za zagotovitev varstva za naše najmlajše je bila ena prednostnih nalog. Pri tem nas je ves čas vodila želja, da otrokom in staršem zagotovimo varstvo v kraju stalnega bivališča. Danes so vsi naši otroci začasno razporejeni po različnih lokacijah, a vse znotraj občine Mengeš. V sodelovanju s Kabinetom predsednika vlade, Ministrstvom za vzgojo in izobraževanje, Vrtcem Mengeš in Občinsko upravo že potekajo intenzivna dela za zagotovitev srednjeročne rešitve z vzpostavitvijo modularnih enot. Še naprej se bomo trudili, da se Vrtec Mengeš čimprej vrne v ustaljeni način dela.

V teku je interventno čiščenje struge Pšate. S koncesionarjem, ki je s strani države pooblaščen in zadolžen za upravljanje Pšate, je bil dosežen dogovor, da lahko Občina Mengeš tudi samostojno izvaja interventno čiščenje struge. Tako smo vso razpoložljivo težko gradbeno mehanizacijo prioritetno usmerili v sanacijo struge. Dela potekajo na sistematičen način, pod strokovnim nadzorom in s strani strokovnih izvajalcev. Sanacija Pšate je izjemno obsežen in zahteven poseg, ki bo zahteval svoj čas.

Veliki napori so bili usmerjeni v sanacijo prostorov Osnovne šole Mengeš in športne dvorane, z namenom, da so se otroci ponovno lahko srečali s svojimi prijatelji v šolskih klopeh, prvošolke in prvošolčki pa pričeli pisati novo poglavje svojega otroštva. V mesecu septembru bo pouk potekal na prilagojen način, aktivnosti za zagotovitev običajnega poteka pouka pa so intenzivno v teku.

Velike napore smo vložili v postavitev komunikacijskih povezav. Hitro smo sanirali s povodnjo popolnoma uničen drevored. Prehod čez kamniti most na Šolski ulici bo urejen v prvih dneh septembra.

Z namenom zagotavljanja pretočnosti javnega komunalnega sistema sta bila v sodelovanju z upravljalcem javnega omrežja (JKP Prodnik) izvedena pregled in čiščenje kanalizacijskih odtokov na javnem omrežju. Glede na to, da nanj vplivajo pretočnost oziroma nečistoče na individualnih omrežjih, naprošam občanke in občane, da pregledate in po potrebi očistite interne kanalizacijske in meteorne odtoke ter ponikalnice.

V skladu z navodili države se izvajajo popisi škode. Obseg dela je izjemno velik, a vsi, ki bodo pravočasno oddali vlogo, bodo tudi pravočasno in v opredeljenih časovnih rokih prišli na vrsto.

Veliko je bilo že narejenega, a naš korak se ne sme ustaviti.

Krepimo varnost pred poplavami

Cilj za prihodnost je jasen – želimo okrepiti poplavno varnost občine.

Do določene mere je ključ te rešitve v naših rokah. Zato se nadaljujejo aktivnosti interventnega čiščenja struge Pšate. Za primere napovedi večjih vremenskih tveganj krepimo ukrepe za preventivo in samozaščito. Krepimo tudi naše aktivnosti rednega obveščanja in informiranja. Takoj smo se lotili čiščenja naplavin in sanacije erozijskih poškodb, nato pa sledita še utrditev in sanacija poškodovanega nasipa razbremenilnega kanala Pšate.

A hkrati krepimo tudi prizadevanja za izvedbo trajnejše rešitve. Vemo, da na poplavno varnost občine Mengeš najbolj vpliva stanje vodotokov na širšem območju. Očitno je, da nas razbremenilnik, ki je bil zgrajen leta 1949, ne more več v celoti zaščititi pred tako velikimi količinami padavinam, ki so posledica klimatskih sprememb. Glavni ključ za zagotovitev varnosti občine Mengeš – kot tudi sosednjih občin – tako predstavlja sistemska ureditev vseh vodotokov, od izvira do izliva na našem širšem območju. Zato verjamem v velik pomen povezovanja občin na omenjenem širšem območju (Mengeš, Kamnik, Komenda, Domžale, Trzin) in naš skupen poziv pristojnim državnim organom k urgentni izgradnji že pred leti načrtovanega zadrževalnika vode v Komendi. S strani pristojnih bomo zahtevali hiter in pozitiven odziv ter koordinacijo in usklajevanje z vsemi deležniki za izvedbo sanacijskih ukrepov. Skupaj smo močnejši.

Počasi vstopamo v jesenski čas. V njem bo življenje v občini Mengeš zaznamovano s pospešeno sanacijo. Vsi skupaj pa se lahko veselimo bližnjega zaključka del celostne prenove Slovenske ceste, ki bo v ponos Mengšu in občini.

Hvala, drage občanke in občani, za vso podporo, tople misli, pomoč in odprta vprašanja, ki jih delite z menoj. Posameznik lahko naredi nekaj, skupnost lahko naredi največ. Zato ustvarjajmo zgodbo in prihodnost občine Mengeš skupaj.

S spoštovanjem,

vaš župan, Bogo Ropotar

Mengeš, 1. september 2023

 

Tagi