Začela so se dela na mostu čez Kamniško Bistrico pri Šumberku

V ponedeljek, 16. marca 2020, se je pričela rekonstrukcija mostu za pešce in kolesarje čez Kamniško Bistrico pri Šumberku, saj je obstoječi most preozek in dotrajan. V času gradnje bo pešcem in kolesarjem omogočen prehod, saj bodo obstoječi most za čas gradnje prestavili nekaj metrov naprej.

Včeraj so na lokaciji že potekala prva dela, saj so delavci zagradili gradbišče, pripeljali mehanizacijo, material za izdelavo novega mostu ter začeli z izkopom. Po besedah delovodje bodo najprej kopali na območju obstoječe plinske in električne napeljave. Ko to izkopljejo in zaščitijo, bodo kopali nekaj metrov naprej dolvodno, kjer bodo zabetonirali temelje, kamor bodo začasno prestavili obstoječi most. V tem času, predvidoma dva dni, v četrtek, 19. marca in petek 20. marca 2020, prehod čez reko ne bo možen.

Po besedah delovodje je do četrtka možen prehod skozi gradbišče čez stari most, od sobote, 21. marca 2020, pa naprošajo pešce in kolesarje, da se držijo obvestilnih tabel in smerokazov. Ti namreč že sedaj usmerjajo pešce in kolesarje okoli Mercator centra in okoli domžalskega stadiona, ali pa med stadionom in MGC Bistrica nazaj proti mestu, kjer bodo postavili stari most za prehod. Gradbišče pa bo na mestu, kjer je sedaj stari most, zaprto za vse. Podjetje RGP d.o.o. naproša vse, da se držijo označene poti, da bo delo nemoteno potekalo naprej.

Na Občini Domžale so nam v zvezi z gradnjo mostu pri Šumberku povedali, da bo novi most za pešce in kolesarje zasnovan sodobno in z ustrezno širino. Most bo poleg pešcem in kolesarjem občasno namenjen tudi za intervencijska vozila z omejeno težo. Brv je zasnovana kot integralna prednapeta betonska konstrukcija, ki premošča reko v dveh razponih svetle dolžine 28,3 + 8,8 metra ter skupne širine 4,10 metra. Celotna dolžina brvi je približno 39,25 metrov. Dela bo izvajalo podjetje RGP d.o.o., v vrednosti 249.434,48 evrov brez DDV. Dela se bodo predvidoma izvajala v obdobju od marca do avgusta 2020. Poseg v samo strugo bodo izvedli v času, ki ne ovira drstenja rib in mrestenja dvoživk.

V zgornjem videu si lahko ogledate “zadnje dni” starega mostu čez Kamniško Bistrico, ki bo marsikateremu občanu, ki je dolga desetletja hodil čez ta most, obudil spomin na vse korake, ki jih je prehodil po mostu ter nostalgijo na čase, ki so že minili.

Avtor: Miro Pivar; Foto: Miro Pivar, Vido Repanšek; Video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi